המשרד להגנת הסביבה בערים: יבנה, ראשון לציון, רחובות, חולון, ובת ים קיימות פליטות מזהמים לאוויר ברמה גבוהה יחסית
המשרד להגנת הסביבה מפרסם מחקר חדש אשר בדק את הקשר בין פליטות מזהמים לבין הדירוג החברתי כלכלי של הרשויות המקומיות. בקרב העיריות ממוצע הפליטות לאויר הגבוה ביותר הן בעיריות הנמצאות בדירוג 4-7. ההסבר לכך הוא שעיקר הפליטה היא מתעשייה.

האם קיים קשר בין פליטות מזהמים לאוויר לבין הדירוג החברתי-כלכלי של רשויות מקומיות? מחקר ראשון מסוגו שערך המשרד להגנת הסביבה בוחן את מיקום הפליטות לאוויר בהתאם לדירוג החברתי-כלכלי של הרשות המקומית
במחקר ראשון מסוגו שערך של המשרד להגנת הסביבה, נבחן הקשר בין פליטות לאוויר לבין הדירוג החברתי-כלכלי של רשויות מקומיות. דירוג זה הוא מדד המסייע בזיהוי אזורי רווחה ואזורי מצוקה וכן עשוי לסייע בשיפור המדיניות של השלטון המרכזי כלפי הרשויות המקומיות. המחקר בוצע על נתוני מצאי 2018 ובימים הקרובים יפרסם המשרד את נתוני מצאי 2021 ומפל"ס 2021.
לפליטות לאוויר השפעות חיצוניות שליליות על בריאות האדם ועל הסביבה, הגורמות לעלויות כספיות, אשר אינן נלקחות בחשבון בעת ביצוע הפעולה. כיוון שעלויות אלו אינן משולמות על-ידי מבצע הפעולה אלא מהוות עול כספי על המשק, הן נקראות "עלויות חיצוניות". העלויות משתנות בין מזהם למזהם.
העלויות החיצוניות במחקר זה משמשות כאמצעי לייצוג הפליטות לאוויר, שכן לא ניתן לחבר כמויות פליטות מזהמים שונים יחד, אך ניתן לחבר את העלויות החיצוניות הנובעות כתוצאה מפליטתם.
הרשויות במחקר, שערך המשרד להגנת הסביבה בסיוע חברת אקוטריידרס, מסווגות לפי עשרה אשכולות: אשכול 1 מציין את הרמה החברתית-כלכלית הנמוכה ביותר, ואשכול 10 מציין את הרמה החברתית-כלכלית הגבוהה ביותר.
מבדיקת כלל סוגי הרשויות יחדיו (עיריות, מועצות מקומיות ומועצות אזוריות), עולה כי ברשויות בדירוג חברתי-כלכלי 6-7, שבהן מתגורר מעמד הביניים, כמות הפליטה היא הגבוהה ביותר.
בעיריות, עיקר הפליטות בדירוגים 4 עד 7, עם דגש על פליטה מתעשייה וייצור חשמל בדירוג 4 (רמלה, קריית גת, דימונה, מגדל העמק, ערד, עכו ועוד); במועצות אזוריות עיקר הפליטות בדירוגים 6 ו-7, עם דגש על פליטות מתעשייה וייצור חשמל, גידול בעלי חיים ושריפת פסולת צמחית; במועצות מקומיות נרשמה רמת פליטה נמוכה מכיוון שאין בהם אזורי תעשייה ותעסוקה, אם כי חלק ניכר מהפליטות שכן מתרחשות במקומות אלו, הן משריפה לא חוקית של פסולת עירונית וחקלאית ושריפת עץ לחימום ביתי. במועצות מקומיות, ככל שהדירוג הסוציו-אקונומי נמוך יותר, רמת הפליטה גבוהה יותר.
ככלל, בהתבוננות על כלל הרשויות יחדיו, ניתן לראות כי ברשויות בדירוג חברתי-כלכלי 6 ו-7 רמת הפליטה הגבוהה ביותר. בדירוגים אלה מתגורר מעמד הביניים. עם זאת, כיוון שיש שונות גדולה במאפיינים של סוגי הרשויות (שטח, אוכלוסייה), יש לבחון את הממצאים לפי סוג הרשות כמפורט להלן.
על פי הדוח בין הערים בהן קיימת רמת פליטה גבוהה יחסית הן: בת ים, ראשון לציון, חולון, רחובות ויבנה אשר נמצאות בדרוג 5-7. ערים נוספות הנמצאות ברשימה: קריית ים, גזר, שדרות, נשר, כבר יונה, חדרה ועוד.
עיריות:
בעיריות בישראל חיים כ-6.6 מיליון תושבים. 50% מתוכם בעיריות בדירוג חברתי כלכלי 4 עד 7 בהן רמת הפליטות גבוהה.
בערים רמת הפליטות הגבוהה יחסית מתרחשת בדירוגים 4 עד 7. חלק משמעותי מהפליטות ברשויות אלה הן מתעשייה וייצור חשמל. הסבר אפשרי לרמת הפליטות הגבוה יחסית בדירוג הביניים דומה לתופעה במועצות האזוריות - מעמד זה קובע את מקום מגוריו לפי מקומות התעסוקה, אך אינו יכול לאפשר לעצמו כלכלית להרחיק את מגוריו מאזורים מזהמים.
בפרט, רמת הפליטה גבוהה יחסית בערים בדירוג חברתי כלכלי 4 (בקבוצה זו 8 ערים - רמלה, דימונה, עכו, ערד, קריית גת, מגדל העמק, טבריה, טירה). בערים אלו יש מרכזי תעסוקה ותיקים מבוססי תעשייה המוציאים ערים אלו מהדירוגים הנמוכים, אך מהווים מקורות פליטה לאוויר.
רמת הפליטות בעיריות בדירוג חברתי-כלכלי 1 עד 3 נמוכה. גם בעיריות הסבר לכך יכול להיות בהעדר אזורי תעסוקה המביא מצד אחד למחסור במקומות עבודה ולדירוג חברתי כלכלי נמוך, ומצד שני להעדר מקורות פליטה, כגון תעשיה. חלק ניכר מהפליטות שכן מתרחשות בעיריות אלה הן שריפה לא חוקית של פסולת עירונית ושריפת פסולת צמחית.
רמת הפליטות בעיריות בדירוג חברתי-כלכלי 8 עד 9 נמוכה יחסית. דומה לתופעה זו במועצות האזוריות הסבר אפשרי הוא כי ערך הנדל"ן בעיריות אלה גבוה ולכן שוק הנדל"ן דוחק מאזורים אלה פעילויות מזהמות ומעודד שימושים שאינם מזהמים. כמו כן, לאוכלוסייה המתגוררת במועצות אלו יש כוח כלכלי, המאפשר לה לבחור להתגורר במקום מרוחק יחסית ממקורות פליטה, למנוע הקמה של מקורות פליטה חדשים בקרבתה ולפעול לסילוקם של אלו הקיימים.
המשרד להגנת הסביבה נמצא בשלב היישום של תוכנית "התקאדום הסביבתי", לשיפור מצב הסביבה ביישובי החברה הערבית, כחלק מהמאמץ הממשלתי לשיפור מצב התשתיות ואיכות החיים ביישובים אלו. תוכנית זו מיועדת, בין היתר, ליישובים בקטגוריה זו. התוכנית שמה דגש על טיפול בפסולת בחברה הערבית, באופן שעתיד לצמצם משמעותית את שריפות הפסולת הבלתי חוקיות שמובילות לפגיעה בבריאות הציבור.
להצטרפות לוואטסאפ חדשות בת ים להצטרפות לוואטסאפ חדשות חולון להצטרפות לוואטסאפ חדשות יבנה להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה
- אורחבמשרד להגנת הסביבה אוהבים לעשות מחקרים, כל היום רק לחקור ולפרסם ממצאים. לטפל זה כל עניין אחר..23.08.22 09:31 תגובה
- אורחבראשון לציון עיקר הפליטה מהשפדן. המשרד מכין את הרקע כדי להמשיך לזהם את האזור. במקום לשמור עלינו - מפקירים אותנו.23.08.22 09:52 תגובה
- אורחואיך מטפלים בנושא23.08.22 09:52 תגובה
- אורחעכשיו מה העיריה תעשה בעניין?23.08.22 10:03 תגובה
- אורחמה שלא אומרים שיש זיהום אוויר קשה ואף מסרטן ביבנה שמקורו במפעלי זיקוק באזור התעשייה הצפוני של אשדוד. משלמים שוחד כדי לשתוק. אלפי תושבים מתלוננים יום יום ואף אחד לא עושה עם זה כלום.23.08.22 10:24 תגובה
- אורחלא וואלה זה בגללי אני משחק במחשב פורטנייט זה מזהם הרבה24.08.22 14:46 תגובה
- אורחצריך לתבוע את המדינה, בג"ץ שהיא תתבע את המפעלים המסרטנים באשדוד, עיריית יבנה מאוד חלשה מולם. לסגור את המפעלים לאלתר עד שיתקינו מתקנים שיורידו את רמת הזיהום לאפס, לא רק קנסות.23.08.22 12:42 תגובה
- אורחומה עיריית רחובות עושה בנושא? האם היא קונסת את המזהמים? מעודדת מעבר לתחבורה ציבורית? מתקינה עמדות טעינה לרכבים חשמליים? מתקינה עוד תחנות ניטור אוויר ברחבי העיר כדי לעקוב אחרי רמת הזיהום?23.08.22 16:30 תגובה
- אורחאיזה פליטות מזהמים יש בבת ים ומאיפה?23.08.22 20:41 תגובה
- אורחבקרוב כל הזוהמה של גוש דן עוברת לראשלצ, שבה יוקם מפעל פסולת הענק ביותר במזרח התיכון, בסמוך למתחם האלף, שיטפל בפסולת של הערים העשירות תל אביב, גבעתיים, רמת גן וכו'. המשרד "לאיכות" הסביבה אכן " מטפל" בכך. הוא דאג להרחיק את המפעל מבעלי ההון בתל אביב, לראשון לציון. במשרד יודעים שלתושבי ראשלצ אין כוח פוליטי והון מספקים כדי להתנגד לכך, והעירייה מתנגדת בקול רפה.. ..24.08.22 00:03 תגובה
- אורחמסכימה עם כל מילה, חוסר צדק משווע25.08.22 10:59 תגובה
- אורחמה עושה ראש העירייה צביקה ברוט? ממשיך לשים לנו בטון מול העיניים ותאורה בים ולא דואג להשאיר שטחים ירוקים שיוכלו לתקן לפחות בקצת את האוויר המזוהם בעיר, בוא נראה אותך חושב על צמחיה ירוקה חיה ולא בטונדות מכוערות וחסרות חיים כל זמן כהונתך.24.08.22 12:35 תגובה
- אורחלא צריך את אירן אנו פוגעים בעצמנו במו ידנו אולי מישהו ירים את הכפפה ויעצור את זה ריח לא נעים כמעט כל ערב כמו ביוב גם בקומה 18 צריך לנטר את הריחות ולגלות מה מקומם ולעצור זאת אחת ולתמיד כי זה גורם למחלות נוראות25.08.22 11:47 תגובה

מנסה לטעון שוב
הצטרפו אלינו!
הצטרפו לקבוצות הוואטסאפ שלנו:
אפליקציה בחנות האפליקציות: