הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

בחפירות יבנה נמצא קליע עופרת נדיר בן 2200 שנה של חייל יווני עם כתובת "ניצחון של האלים הרקלס והאורונאס" הנורה מרוגטקה, מטרת הכיתוב להטיל אימה על היריב, ובנוסף, לאחד את הלוחמים ולרומם את רוחם

צילום: דפנה גזית ואסף פרץ, רשות העתיקות

אבי בר
לוחמה פסיכולוגית נוסח העת העתיקה.


בחפירות רשות העתיקות ביבנה נחשף קליע עופרת נדיר - יתכן של חייל יווני, הנושא כתובת מאגית לניצחון. על הקליע נכתב ביוונית "ניצחון של הרקלס והאורונאס"; "מטרת הכתובות היתה להטיל אימה על היריב, ובנוסף, לאחד את הלוחמים ולרומם את רוחם", אומרת פרופ' יוליה אוסטינובה מאוניברסיטת בן גוריון בנגב.
האם הקליע שימש ללחימה בחשמונאים? סיפור הקליע, שנחשף בחפירות רשות העתיקות במימון רמ"י לפני בניית שכונה חדשה בשיתוף עם העירייה, יוצג בערב העיון "יבנה וצפונותיה" ב-13.12, שיתקיים בהיכל התרבות ביבנה.


המחקר החדש חושף את קליע העופרת מהתקופה ההלניסטית. הקליע בן ה-2,200 שנה, נועד ליידוי ממכשיר קלע (מעין רוגטקה), ואורכו 4.4 ס"מ.
"צמד האלים האורונאס (Hauronas) והרקלס (Heracles) נחשבו פטרונים אלוהיים של יבנה בתקופה ההלניסטית" אומרת פרופ' אוסטינובה, שפיענחה את הכתובת. "למעשה, הכתובת על קליע, היא העדות הארכיאולוגית הראשונה לשני אליה השומרים של יבנה, אשר נחשפה בתוך יבנה עצמה. עד היום, הצמד היה מוכר רק מכתובת אחת, באי היווני דלוס".
כזוג, הרקלס והאורונאס היו צוות מושלם של מעניקי ניצחון- "הכרזה על נצחונם העתידי של הרקלס והאורונאס לא הייתה קריאה המופנית לאלוהות, אלא איום, המופנה ליריבים", אומרת פרופ' אוסטינובה. "קליעי עופרת מוכרים בעולם העתיק החל מהמאה ה-5 לפנה"ס, אך בא"י נמצאו קליעים בודדים עם כיתוב עליהם".
"נראה שלא נוכל לדעת בוודאות אם הקליע היה שייך לחייל יווני", אומרים פבלו בצר וד"ר דניאל ורגה, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "אבל לא מן הנמנע שהוא קשור לסכסוך בין היוונים לבין החשמונאים. במאה ה-2' לפסה"נ הייתה יבנה הפגאנית – שהייתה בעלת בריתם של הסלווקים (היוונים ששלטו על א"י), נתונה למתקפות של צבאות החשמונאים. החשמונאים ביקשו, במוצהר, להכניע את העמים האחרים וליצור מדינה הומוגנית וטהורה מבחינה דתית- פולחנית. קליעי העופרת הזעירים, המכריזים על ניצחונם הקרוב של אליה של יבנה הפגאנית, מהווים עדות מוחשית לקרב עז שהתרחש ביבנה באותה התקופה.
"ניתן רק לדמיין מה חשב ואיך הרגיש אותו לוחם שהחזיק בקליע לפני 2,200 שנה, כשהוא נאחז בתקווה לישועה אלוהית", אומר אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות. חפירת יבנה היא חפירה עצומה- מהגדולות שנוהלו על ידי רשות העתיקות. עד כה, היא הניבה תגליות מרתקות המעידות על היסטוריה עשירה ומגוונת בת 7,000 שנה, והיד - ללא ספק עוד נטויה".
כל המידע על ערב העיון "יבנה וצפונותיה" בלינק בתגובה הראשונה!



להצטרפות לוואטסאפ חדשות יבנה דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה