הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

בעקבות התחקיר של עיתון הארץ ראש העיר דב צור מעלה פוסט אישי בפייסבוק ומתייחס לתחקיר

אבי בר

להלן הפוסט המלא של ראש העירייה דב צור

כמעט שבת שלום לכם,
כמובטח, בפוסט זה התשובות לכל השאלות העולות על דעתכם בנושא תכנית לשימור ופיתוח היקב.

היקב חוזר לעיר!
אני יודע שמאז אישור התכנית היו גורמים שהפיצו מידע שקרי ומוטעה על מנת לעורר ספק באשר לטיבה של התכנית ותרומתה לעיר

אני מבקש להעמיד דברים על דיוקם ואשמח אם תקדישו לי כמה דקות מזמנכם.

יקב ראשון לציון הוא אתר מורשת לשימור ויש לו ערך היסטורי ואדריכלי רב, ברמה הלאומית והבינלאומית. עבורנו בראשון לציון, היקב הוא הרבה מעבר לבניינים היסטוריים יפים ומרתפים עתיקים, עבורנו היקב הוא סמל. עבורי, היקב הוא נוף ילדותי והוא קרוב מאוד לליבי. בכל פעם שאני מתהלך בשביליו ובנייניו אני מתרגש ומחכה בקוצר רוח לחלוק את ההרגשה הזו עימכם. אין לי שום כוונה לתת לאיש לפגוע בו, באופיו או במה שהוא מסמל עבורנו. יש לי כוונה מלאה לראותו נפתח לציבור, נחשף במלוא הדרו ויופיו וחוזר למקומו הראוי – לב ליבה הפועם של ראשון לציון.


על התכנית 
תכנית השימור והפיתוח תשמור על ערכו ההיסטורי של היקב, תפתח אותו לקהל הרחב להנאה מהיופי והעושר האדריכלי בו, תוך חיבורו לסביבה הקרובה ולרחובות הגובלים בו. המתחם ישלב שטחי מסחר, תרבות ובילוי, מגורים ומשרדים, ושטח ירוק ופתוח שישתרע על כ-60% מהמרחב. התכנית תהפוך את היקב למרחב אורבני פתוח ושוקק חיים המציע אפשרויות תרבות, בילוי, פנאי, קניות וקולינריה לצד מגורים ועסקים.

שאלות ותשובות

איך יובטח שימור היקב? האם המבנים ההיסטוריים לא ייהרסו
בסיס התוכנית הוא שימור המבנים ההיסטוריים והימנעות מפגיעה בהם. התוכנית מבטיחה בהוראותיה את ביצוע השימור תחת פיקוח הדוק של מינהל ההנדסה העירוני

מדוע צריך כל כך הרבה יחידות דיור
אין שימור בארץ או בעולם ללא פיצוי כלכלי ליזמים. ראו למשל את המגדלים שהוקמו ליד שרונה. עלויות השימור ביקב מוערכות ב-180 מיליון ₪. אף יזם לא יהיה מוכן להשקיע את עלויות השימור הגבוהות על חשבונו בלא לקבל פיצוי. הפיצוי ניתן על ידי דירות ו/או שטחי מסחר

הקפדנו על תמהיל שמצמצם למינימום את יחידות הדיור הרגילות במתחם, כאלה המיועדות למשפחות אשר זקוקות למוסדות חינוך כגון גני ילדים ובתי ספר, שכידוע זקוקים לשטחים נרחבים שאין לנו במרכז העיר. הדירות לצעירים וסטודנטים, הדיור מוגן, מסחר ומשרדים, אנו מצמצמים את הצורך בבניית מוסדות חינוך.

יש מי שאומרים שבעבר הסכים ראש העירייה הקודם להציע ליזמים רק 144 יחידות דיור מוגן ו-9 יחידות דיור, האמנם?
זה כמובן שקר גס (מה שמצויין בשאלה זו התוכנית המאושרת של היקב מלפני עשרות שנים ). במארס 2000, בעת כהונת ניצן, אושרו לבנייה בועדה המקומית 430 דירות ביקב בשישה מגדלים. יתרה מכך, בידינו סיכום דיון משנת 2008 בו מודיע ניצן כי הוא סבור שראוי לבנות 500 דירות ביקב. המלעיזים מפזרים שקרים, אך העובדות כתובות שחור על גבי לבן. באופן מעשי כמות הדירות צומצמה למינימום לעומת דרישות היזם והתוכניות הישנות.


מדוע להקים מגדלים כה גבוהים? האם זה לא יכער את הנוף
משעה שקיבלנו החלטה על היקף יחידות הדיור, היה ניתן לבנותן במספר בניינים רב או לחילופין במגדלים. העדפנו להותיר כמה שיותר שטח פתוח וירוק לטובת הציבור וזאת ניתן לעשות באמצעות בנייה לגובה. אני מבין את החשש ממגדלים גבוהים במרכז העיר, אך עלינו לזכור כי במציאות שבה אנו חיים, שהשטח הפתוח במרכזי ערים הולך ומצטמצם – הבנייה לגובה היא צו השעה. החלטה זו מאפשרת לנו להוסיף עוד שטח ירוק וכה חיוני למרכז העיר. אני מציע למודאגים לשוטט במתחם שרונה בתל אביב ולהיווכח שבנייני המגורים גבוהים משתלבים היטב בשימור . בכל העולם בנייה לגובה נחשבת לבנייה יפה ומודרנית ( מנהטן , קנארי-וורף בלונדון ועוד)

מה יהיה על התחבורה, גם כך האזור צפוף וקיים בו מחסור בחניות
התכנית מאפשרת כניסות חדשות לרכבים ליקב הן מדרום, הן ממערב והן מצפון, והרבה כניסות רגליות. תכנית התנועה הוכנה על ידי טובי מתכנני התחבורה בארץ ותובא לבחינה נוספת בועדה בטרם העברה התוכנית לועדה המחוזית, כדי לוודא שאין בה פגם. בשנים הבאות משקל הכובד במרכזי ערים יעבור לתחבורה ציבורית, וכך גם בראשון לציון. הקו החום של הרכבת הקלה צפוי לעבור בסמוך ליקב ולחבר את האזור לתחנות רכבת ישראל בעיר. נושא החניות מוסדר בתוכנית בחנייה תת-קרקעית שהינה תנאי לבניית המבנים החדשים וכן בחנייה של מתחם זד"ל הצמוד שפנוייה בשעות הערב.

פיתוח היקב יהרוס את מרכז העיר?
האם פיתוח היקב ישנה את מרכז העיר – בהחלט. פרויקטים מוצלחים של שימור ופיתוח מעוררים את האזור בו הם ממוקמים, כלכלית, תרבותית ובעוד מגוון דרכים. ראו את אזור שרונה בת"א על מגדליה, את נווה צדק, את רחוב יפו ומרכז העיר ירושלים. הפרויקטים הללו הכניסו חיים ושדרגו את האזורים הללו בעשרות מונים, מבלי לפגוע באופי המיוחד של כל אחד מהמקומות הללו.
האם התכנית "לוקחת" את כל אחוזי הבנייה באזור ומונעת ביצוע של פרויקטי תמ"א 38 או פינוי-בינוי?
חד משמעית לא! מתחם היקב הופרד בתוכנית המתאר מיתר חלקי העיר, גם מאלו הצמודים אליו, מתוך כוונה לאפשר לו את זכויות הבנייה הראויות לשימור האדיר המבוצע בו. על פי העניין ובמידת הצורך, תאושר תוספת יחידות דיור באזור במסגרת תמ"א 38 ופרויקט פינוי-בינוי (מדובר על רק פרויקט פינוי-בינוי החייל האלמוני)
.

האם יש אמת בדברים שראש העירייה מכר את היקב לחברו? או אישר תכנית גרנדיוזית לחברו?
ראשית נבהיר, כי ראש העירייה או העירייה לא היו מעולם הבעלים של היקב ולכן לא יכולים היו למכור אותו לאיש. הקשר הידידותי שהיה בין היזם מוסצ'ו, שהוא אחד מהיזמים שרכשו את היקב, לביני נותק לפני שנתיים וחצי בעקבות רכישת היקב על ידו מתחת לאפה של העירייה ומאחורי גבי. אגב, אותו יזם אליו מתייחסים מחזיק בשני אחוז בלבד מהפרויקט כולו. לכן, למרות הניסיונות לטעון אחרת, אין במקרה זה כל חשש לניגוד עניינים וכל טענה אחרת היא בגדר ניסיון פוליטי לנגח אותי.

אז על מה באמת כל הרעש
האמת שזה מעט לא ברור. גם שלושת חברי המועצה שהצביעו נגד התוכנית הביעו בדיון את התפעלותם מהתוכנית. הם בקשו בה שינויים מינוריים ותו לא . דעבול בקש להמיר שטחי מסחר בהיקף קטן בתוספת של 50 יחידות דיור מוגן, ליאל בקשה להגדיל את השטח המיועד למוזיאון וסורין פרסם תוך כדי הדיון פוסט מרגש על התכנית.

אם הגעתם עד לפה, ברור לי שהיקב חשוב לכם ומהדברים כאן אתם יכולים גם להבין עד כמה הוא חשוב לי. אם יש לכם עוד שאלה או הבהרה, אשמח להשיב.

שתהיה לכולנו שבת טובה ושקטה.

את הפוסט כתב ראש העיר דב צור



 
 

להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה