הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

דוח ביקורת העירייה מציג את מצב העצים בשטחים הציבוריים בראשון לציון וההמלצות לביצוע סקרים וביקורות על פעילות הגיזום והטיפול של הפועלים בשטח

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "תחום איכות הסביבה והקיימות נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו – כיאה לעיר ירוקה שאף זכתה בשנתיים האחרונות ברציפות בפרסים יוקרתיים בתחום איכות הסביבה והקיימות. העירייה מכירה בחשיבות ומעודדת שמירה על העצים במרחב הציבורי וקבעה מדיניות לפיה יש להימנע מכריתת עצים ו/או גיזום מאסיבי שלהם ורק בהינתן סכנה בטיחותית.

חנה קקיאשוילי
עץ הפיטולקה הנטוע בגן המושבה
עץ הפיטולקה הנטוע בגן המושבה

לאחרונה פורסם דוח הביקורת העירוני לשנת 2022. יו"ר ועדת הביקורת דורון אוזן, יחד עם מבקרת העירייה הציגו את הדו"ח אשר ביצע ביקורות על תפקוד העירייה ושלוחותיה בתחומים רבים בהם: מינהל הכספים, האגף לאזרחים ותיקים, פיקוח על הבנייה, היכל התרבות, מרכז 360, טיפול בפניות הציבור שהתקבלו אצל המבקרת ועוד.

הדוח עסק בין היתר בתחום ניהול סיכונים בעצים כאשר מטרת הדוח הייתה לבדוק את מצב הכללי של העצים באזורים רגישים מבחינת ריכוז קהל, רמת התחזוקה של העצים ולמפות נקודתית מפגעים מיידיים.

סקר עצים

הביקורת ערכה מדגם של כ100 עצים בארבעה אתרים במערב העיר בליווי של אגרונום מומחה, דברה עם אנשי המקצוע וראש המנהל בעירייה, בחנה את הנהלים ועוד. הסקר נערך על פי אופי מיני העצים אשר מהווים סיכונים פוטנציאליים באתר, כפי שדיווחו גורמי מקצוע בעירייה וכן אתרים שבהם ריכוזי קהל רבים.

השכונות והאתרים בהם נערכה הביקורת: רמת אליהו (גן ההרפתקאות), נווה ים (חורשת האקליפטוסים), שקמה (מעבר מוסינזון) ונווה חוף (חיל החימוש).

בממצעי הביקורת נכתב מספר פעמים על עבודות גיזום ודילול לא נכונים בעצים אשר מהווים פגיעה בעץ ובבריאותו, ועל כך יש להימנע מפעילות אלו. באחת מהביקורות בפארקים נכתב: "מומלץ כי הגורם האמון על ניהול משאב העצים יבחן ויבקר את פועלם של הגוזמים בשטח, ייתן דגשים, הערות ואף יאכוף במידת הצורך, את אופן יישום הטיפול נדרש".

יש לציין כי באוגוסט 2022 הגישה חברת המועצה, מירב שמואל דולב שאילתא בנושא העצים בעיר, לאור מקרים של קריסה ופגיעה בתושבים. סוכם כי יבוצע סקר עצים ואכן בינואר 2023 הודיעה העירייה על תקציב למטרה זו. ,


ביולי 2022 ערך מנכ"ל העירייה דיון בנושא הפקת לקחים נוכח מסוכנות העצים במרחב הציבורי במוסדות החינוך ובצמוד אליהם. בדיון הנחה המנ"כל כי יש לבצע סקר עצים בטווח הזמן המיידי תוך טיפול בהסרת מפגעים במרחבים הציבורים ומוסדות החינוך גינות ופארקים זאת באמצעות שימוש עם אגרונום מוסמך.

בתגובה לממצאי הביקורת הודיעה העירייה כי סקר העצים כבר החל והעירייה הקצתה למענו תקציב של 3.5 מיליון ש"ח כאשר 2.5 מיליון מוקצה לשנת 2024. לדברי העירייה תחום איכות הסביבה והקיימות נמצא בראש סדר העדיפויות וכי העירייה מכירה בחשיבות ומעודדת שמירה על העצים במרחב הציבורי וקבעה מדיניות לפיה יש להימנע מכריתת עצים ו/או גיזום מאסיבי שלהם ורק בהינתן סכנה בטיחותית.

לפני כחודש יצאו תושבים בשכונת רמב"ם כנגד גיזום העצים בשכונה שלטענתם הפועלים גוזמים חלק גדול מהעצים ולא נשאר הרבה ממנו. בתגובה לכך קבלו התושבים תגובה ממינהל איכות הסביבה כי הדבר נבדק וכי יש מקומות בהם נעשה גיזום חריף והצוות שביצע אותו הורחק מביצוע עבודות בעיר.


פניות למוקד העירוני

דוח המבקרת מתייחס גם לפניות שהגיעו למוקד העירוני בנושא והנתונים מראים כי בתקופת האביב והקיץ (שאינן מאופיינות עם רוחות) עלו מספר הפניות לעומת תקופה קודמת ועל כן הדבר מעיד לכאורה על ליקויים בתחזוקת העצים.

הרחובות שבהם היו למעלה מחמש פניות בנושא נפילת עצים: - בשנת 2021

אלישע כהן 5, גרינשפן 5הרצל, 7, פיינשטיין יונה וצבי 6, שדרות בן גוריון דוד 8.

בשנת 2022 - אנילביץ מרדכי 5, גדולי ישראל 6, ישראל גלילי 5, רמז דוד 5.


תביעות שהוגשו

בשנת 2021 הוגשו 72 תביעות כנגד העירייה בשל מפגעי עצים ובשנת 2022 הוגשו 23 תביעות. גם על פי ניתוח התביעות התביעות הגיעו על תקופת האביב קיץ. מרבית התביעות היו בגין קריסת עצים במערב העיר. הרחובות שבהם היו מספר תביעות הם: פוחצ'בסקי מיכל 3, הרב נריה 3, הבריגדה 2, פנינה ומשה 2.


המלצות דוח הביקורת

להימנע מגיזומים חריפים, מומלץ שיהיה אדם ממונה שיבדוק את ויבקר את פעילות הגוזמים בשטח - על פי מנהל אגף אחזקת הגינון הדבר יבוצע ומפקח ילווה את עבודתו הגיזום.

הטיפול בעצים יעשה על ידי גורם מקצועי כולל כל הציוד הנדרש לביצוע הטיפול המיטבי והמקצועי.

כחלק מהטיפול יש לבצע סקר עצים, טיפול מקצועי ועריכת סיורים וביקורות על מנת להקטין את האפשרות לכשל/נזק.



מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה:

"תחום איכות הסביבה והקיימות נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו – כיאה לעיר ירוקה שאף זכתה בשנתיים האחרונות ברציפות בפרסים יוקרתיים בתחום איכות הסביבה והקיימות. העירייה מכירה בחשיבות ומעודדת שמירה על העצים במרחב הציבורי וקבעה מדיניות לפיה יש להימנע מכריתת עצים ו/או גיזום מאסיבי שלהם ורק בהינתן סכנה בטיחותית. לאחרונה, אף החלה העירייה בסקר עצים במרחב הציבורי - פרויקט שהקצתה לטובתו 3.5 מיליון שקלים, כאשר 2.5 מיליון שקלים מתוכם מיועדים לשנת 2024.


לגבי הטענות בנוגע לגיזום: נציין, כי ישנם מקרים שבהם כן נדרש גיזום מאסיבי בשל היבטים בטיחותיים ושמירה על חיי התושבים. במקרה המדובר, 4 עצים אכן נגזמו ע"י קבלן חיצוני שלא לפי נהלי העירייה, ובעקבות המקרה נערך שימוע לקבלן הגיזום והצוות שביצע את הגיזום הורחק מעבודות הגיזום בעיר".



להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה