מועצת עיריית ראשון לציון אישרה לפני זמן קצר את תקציב העירייה לשנת 2024
התקציב לשנה הקרובה יעמוד על 2.718 מיליארד שקל – גידול של 11%. העירייה תקציב 5 מיליון שקלים לטובת אתר הנצחה לחללי ונרצחי מלחמת "חרבות ברזל"; וכן כ-3 מיליון שקל לתגבור האבטחה בשכונות, במקלטים ובמוסדות החינוך. גם השנה תשקיע העירייה סכום נכבד בתקציב החינוך שיגדל ל-38% מסך התקציב הכולל ביחס ל-36% אשתקד, ויעמוד על כ-1.038 מיליון שקל. תקציב הניקיון יגדל גם הוא בכ-13 מיליון שקל לכ-361 מיליון שקל; וכ-511 מיליון שקל יושקעו בפיתוח שכונות חדשות ושדרוג השכונות הקיימות והמרחב הציבורי. ראש העירייה, רז קינסטליך: "התקציב לשנה הקרובה עומד באתגרי העבר וההווה ומסתכל אל עתידה של ראשון לציון. מדובר בתקציב אחראי, מוסרי ומקצועי - בדיוק כפי שמצופה להיעשות כאשר מדובר בכספי ציבור"
תקציב עיריית ראשון לציון לשנת 2024 אושר הערב (ראשון) בישיבת מועצת העיר, ואף שודר בלייב בעמוד הפייסבוק העירוני. התקציב יעמוד על 2.718 מיליארד שקל, זאת לעומת כ-2.450 מיליארד שקל בתקציב המאושר ל-2023 - גידול של כ-11%. תקציב הפיתוח לשנת 2024 יעמוד על 1.127 מיליון שקל.
ממשיכים להשקיע בחינוך העירוני
גם השנה תשקיע העירייה סכום נכבד בתקציב החינוך שיגדל ל-38% מסך התקציב הכולל, ביחס ל-36% בתקציב המאושר ל-2023. הדבר מבטא את חזון העירייה להמשך הפיתוח הפדגוגי של מערכת החינוך בעיר במטרה להמשיך ולהוביל את החינוך בישראל ולהכין את תלמידות ותלמידי העיר אל אתגרי המחר.
תקציב החינוך יעמוד על כ-1.038 מיליארד שקל, כאשר ההשקעה העירונית בחינוך נטו תגדל בכ-48 מיליון שקל ותעמוד על כ-375 מיליון שקל. כמו כן, ההשקעה בתלמיד תגדל גם השנה ותעמוד על סך של כ-7,385 שקל לתלמיד - עלייה של כ-693 שקל (המהווה גידול של כ-10%), לעומת ההשקעה בתלמיד בתקציב 2023 המעודכן.
ההוצאה לחינוך כוללת תקציב בסך כ-4.5 מיליון שקל למלגות לסטודנטים ולעידוד אקדמי; כ-1.7 מיליון שקל השתתפות בשכר לימוד בגין תלמידי חינוך מיוחד שמשובצים בגנים שמופעלים על ידי עמותות; סבסוד צהרונים בעלות של כ-3.2 מיליון שקל; כ-11 מיליון שקל עבור תוכנית תקשוב בחינוך; כ-3.1 מיליון שקל לסבסוד קייטנות; כ-1 מיליון שקל לטובת רכישת שירותי ניהול ובקרת מערך ההסעות; ותוספות יוזמות בגין גידול במספר בתי ספר מנגנים, תגבור שפתי בשכבות הגיל הצעירות, תגבור בגרויות ועוד.
בנוסף, תמשיך העירייה להשקיע גם בבניית מוסדות חינוך חדשים; בהקמת מרחבים מוגנים במוסדות חינוך שאין בהם מרחבים מוגנים; בתכנון בינוי מוסדות חינוך עתידיים בשכונת האלף וברחבי העיר ועוד. בסך הכול יעמוד תקציב הפיתוח לחינוך על כ-268 מיליון שקל.
כחלק ממהפכת הניקיון שחלה בשנתיים האחרונות, יגדל תקציב הניקיון בכ-13 מיליון ל-361 מיליון שקל. הסכום נובע מתוספת של כ-3 מיליון שקל בתחום הטיאוט, כ-2 מיליון שקל בתחום פינוי האשפה הביתית, כ-1 מיליון שקל בתחום פינוי הגזם והגרוטאות, כ-4 מיליון שקל בעקבות הגדלת התשומות במכרזי הגינון החדשים; כ-2 מיליון שקל בגין פינוי פחים כתומים; וכ-2 מיליון שקל בגין שינוע פסולת לדרום.
כמו כן, ב-2023 החלה העירייה בפרויקט להחלפת תאורת הרחוב לתאורת לד. בעקבות כך, תקציב תאורת רחוב הופחת בסכום של כ-2 מיליון שקל, זאת למרות הגידול בעיר ועליות התעריפים.
_הפעילויות הקהילתיות יתוגברו_
במסגרת החזון המעמיד את התושב במרכז הוחלט לתגבר את כל מינהלות שיל"ת (שירות לתושב) ואת הפעילויות הקהילתיות לאורך כל השנה ובחגים; וכן לתקצב השתתפות עירונית בסבסוד מחנות הקיץ של תנועות הנוער. כמו כן, תשקיע העירייה בהמשך ביצוע מרכז המצוינות והספורט בבי"ס "עמית", בשדרוג אולמות ספורט, בשדרוג תשתיות במגרשי הספורט ובשדרוג היכל התרבות סכום של כ-30 מיליון שקל.
עוד כולל התקציב, כ-511 מיליון שקל לפיתוח שכונות חדשות ושדרוג השכונות הקיימות והמרחב הציבורי, ביניהן: שכונת נחלת עלית, פינוי בינוי ברמת אליהו, המשך פיתוח הפארק העירוני בשכונות נרקיסים ונוריות, המשך הפיתוח בנחלת יהודה ועוד.
בתחום שדרוג ופיתוח נופי תשקיע עיריית ראשון לציון כ-27 מיליון שקל בהתקנת ובהחלפת מתקני משחק וכושר, שדרוג גנים ציבוריים ועוד. זאת, מעבר לפיתוח הפארקים בשכונות נרקיסים, נוריות ובמתחם האלף. בנוסף, במהלך השנה ייפתחו בעיר פארקים חדשים דוגמת פארק האלף, פארק צריפין וחלקו השני של פארק המשפחות, והעירייה תשקיע מיליוני שקלים באחזקתם ובטיפוחם השוטף.
סך התקציב לתחום הכבישים והתנועה (כולל ניקוז), עומד על סכום של כ-42 מיליון שקל והוא כולל סלילת ופיתוח כבישים ומדרכות, סלילת חניונים, עבודות ניקוז ותחילת הקמת גשר מתחם המדיה; וכן – השתתפות במיזם המטרו.
כחלק מהרצון להמשיך ולהגדיל את אזורי המסחר, התעסוקה והבילוי יושקע סכום של כ-119 מיליון שקל לטובת עבודות פיתוח במתחם האלף, לרבות פיתוח מתחם G', המשך פיתוח אזור תעשייה צפון-מזרח ופיתוח הטיילת העליונה והדרומית בחוף הים.
ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך:
"התקציב לשנה הקרובה עומד באתגרי העבר וההווה ומסתכל קדימה אל עתידה של ראשון לציון, אך לוקח בחשבון גם את האתגרים הניצבים בפנינו. לאירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת 'חרבות ברזל' הייתה השפעה ניכרת על התקציב השנתי. ראשון לציון התמודדה עם מספר רב של שיגורים, מעל ל-1,100 דירות שניזוקו, פגיעות ברכבים ונזק למרחב הציבורי. כך שהתקציב מורכב השנה, בין השאר, גם מצרכי המלחמה.
"החלטנו להקציב 5 מיליון שקלים לטובת אתר הנצחה עירוני לבני ובנות העיר וקרבה ראשונה לתושבי העיר, שנפלו במלחמת "חרבות ברזל", שנרצחו במסיבת הנובה או בשבי חמאס. כמו כן, הקצנו סכום של כ-3 מיליון שקל לתגבור האבטחה בשכונות, במקלטים ובמוסדות החינוך. "תקציב 2024 הוא תקציב אחראי, מוסרי ומקצועי - בדיוק כפי שמצופה להיעשות כאשר מדובר בכספי ציבור".
חברת המועצה, אילנית הרוש הצביעה נגד התקציב והסבירה:
למה הצבעתי אתמול נגד תקציב העירייה לשנת 2024? בגלל התלות ההולכת וגוברת במענקים, תרומות ונדבנים. בגלל הקיצוץ בתקציבי הבריאות, המאבק באלימות, מעמד הנשים, הקשישים ועוד. זהו תקציב שיש בו יותר סימני שאלה מאשר סימני הקריאה הנדרשים.
הצבעתי אתמול נגד הצעת התקציב לשנת 2024, אשר עבר בסופו של דבר במועצת העיר. תקציב שלא נושא בשורה מבטיחה לתושבים ושרב הנעלם בו על הגלוי. במשך קרוב לשעתיים תמימות, אחרי ימים שלמים ושעות ארוכות של עבודת הכנה מצדי ומצד שותפיי, עברנו על השגותיי ושאלותיי על הסעיפים השונים. הייתי היחידה ששאלה שאלות, שהעזה לאתגר. לאחר שחלק גדול מהשאלות לא קיבלתי תשובות משביעות את הדעת, החלטתי כאמור להתנגד. למה? הנה רק חלק מההסברים:
- מתגאים בגידול בתקציבי החינוך והרווחה. גידול שנובע בעיקרו ממענקים ותרומות. מהמדינה, ממשרד החינוך, ממשרד הרווחה, מעמותות שונות. הגידול הוא גם תוצאה של הסכם שכר חדש ופיצוי חד פעמי שמקבלות הסייעות (ובצדק!), אבל כמו כל דבר חד פעמי, לא נראה אותו יותר.
- אבל איפה חל קיטון, ואפילו משמעותי בתקציב? בבריאות הציבור, במאבק באלימות, במעמד הנשים, בקשישים והרשימה עוד ארוכה. למה חל קיטון אתם שואלים? כי המענקים שהתקבלו בעבר לא התקבלו שוב, לפחות בינתיים. ואולי לא יתקבלו שוב. אף אחד לא ידע לענות על השאלה הזאת. הבנתם נכון – הפכנו לעיר שהתקציבים המהותיים שלה, על חינוך, רווחה, בריאות, מאבק באלימות ועוד, נשענים על נדבנים, תרומות ומענקים.
- זוכרים את החורף הקשה שעבר עלינו? ואת זה שלפניו? חלקכם למרבה הצער זוכרים אותו יותר מאחרים, כי ההצפות בעיר פגעו להם ברכבים והם נאלצו לתבוע את חברת הביטוח ו/או את העירייה עבור הנזקים. ונחשו מה? השנה מעמידה העירייה קרן במימון עצמי של מיליון שקלים לתביעות ביטוח ועוד סכום כמעט כפול עבור תביעות צד ג'. אתם שואלים את עצמכם למה זה אמור לעניין אתכם? לחברות הביטוח נמאס לשלם פיצויים שנה אחרי שנה עבור נזקים ידועים מראש שאת חלקם הגדול ניתן למנוע בהיערכות נכונה. למשל, ניקוי מראש של הניקוזים בתחילת החורף ולפני כל סופה צפויה. שאלתם את עצמכם למה זה לא קורה? עכשיו תצטרכו לשאול איך הגענו למצב שאנחנו התושבים צריכים לממן את המצב הזה?
- סעיפים רבים בתקציב הגלוי הם כלליים ובכלל לא שקופים. רציתם לדעת היכן התקצוב המשוריין ללהט"ב שבעקבות דרישתי בקדנציה הקודמת הוכנס לבסיס התקציב? הוא לא מופיע בספר התקציב. כדי למצוא אותו צריך להיכנס לאחד הסעיפים הכלליים ולבדוק אותו במערכת פנימית שנחשו מי לא נגישים אליה? נכון מאוד. אנחנו התושבים והתושבות. כך גם לגבי סעיפים רבים שמועצת העיר אישרה כמקשה אחת ללא התחייבות למלא אחר תתי הסעיפים המוחבאים שניתנים להוספה, הסרה ושינוי ללא דין וחשבון.
הרשימה כמובן עוד ארוכה, אבל אלו עיקרי הדברים. ולמרות הכל, הבטחתי להיות אופוזיציה עניינית ולא דווקנית. לכן, בחרתי דווקא לתמוך בהעברת תקציבי הפיתוח הבלתי רגילים. לא בלב שלם, אמנם. תקציבי הפיתוח הבלתי רגילים הם דרך "נפלאה" להעביר מחוץ לבסיס התקציב הוצאות רבות כדי לזכות במעמד של "עיר איתנה". אך יחד עם זאת, הם נדרשים וכוללים פרויקטים חשובים ובהחלט מבורכים ונדרשים כמו שיפוץ בתי ספר, הקמת מוסדות ציבור ומיזם הנצחה לנרצחי טבח 7 באוקטובר. למרות שגם בתקציבי הפיתוח הבלתי רגיל מצאתי בעיות ודרשתי שיפורים, החלטתי לתמוך בהעברתם בכפוף למילוי מספר דרישות שהצבתי שהובטחו ליישם.
וכמובן, חשוב לי להדגיש שאני מלאת הערכה לדרג המקצועי בעירייה, בראשות הגזברית קרן ברק, ולראשי המנהלים והאגפים שעושים את עבודתם נאמנה. אך לא הם שאחראים על קביעת המדיניות העירונית, עליה אמונים אנחנו חברות וחברי מועצת העיר.
אמשיך לשמור על הנהלת ומועצת העיר, וכמובן עליכם ועליכן תושבות ותושבים יקרים.ות,