משרד מבקר המדינה מפרסם את דוח הרשויות המקומיות בישראל שעוסק בביקורת שערך בתחומים של הצבת מצלמות המעקב במרחבים הציבוריים, חופש מידע רשויות המקומיות, קידום השוויון המגדרי, הנגשת מבנים ושירותים עבור אנשים עם מוגבלות ועוד.
הדוח כולל בין היתר ביקורת על הצבת המצלמות המעקב במרחב הציבורי ברשויות חיפה, דלית אל כרמל, בני ברק, נשר וראשון לציון.
הביקורת נערכה בתקופה שבין מאי לספטמבר 2023 ובדקה את נושא המצלמות בתחומי -קבלת נתונים על מספר המצלמות המוצבות בערים וסוגי המצלמות, עלות הצבת המצלמות, שקיפות ותכנון הפרטיות, נושא העברת מידע ועוד.
כמו כן צוות המבקר ביצע סקר בקרב התושבים בו נשאלו על דעתם בנושא הצבת המצלמות, האם הם מודעים למיקומם, האם הם מסכימים להצבתם, שיתוף המידע על ידי הרשות ועוד.
נתוני המצלמות בעיר ראשון לציון
בראשון לציון מוצבות נכון לתקופת הביקורת 1,346 מצלמות מעקב, כאשר מספר המצלמות גדל לאורך השנים-מאז תחילת פרוייקט הצבת המצלמות בשנת 2012 בה הוצבו רק 150 מצלמות. בין המצלמות המוצבות קיימות מצלמות PTZ שמאפשרות שליטה מרחוק ומסוגלת לבצע תנועות ימינה/שמאלה, למעלה/למטה וזום וכן מצלמות לזיהוי לוחית רישוי שמוצבות בכניסות לעיר ובשכונות.
על כל 10,000 תושבים מוצבות 53 מצלמות.
כיצד מפעילה העירייה את מערך המצלמות בעיר
עיריית ראשון לציון קבעה את הנהלים להפעלת מצלמות המעקב שכוללים את קבלת ההחלטות להצבת המצלמה ועד להצבתן בפועל, שימוש במצלמות במוקד העירוני ובמוקד הרואה (מוקד ייעודי לצפייה בזמן אמת במצלמות ובחיישנים הפועלים ברחבי הרשות ומפועל על ידי מוקדנים יעודיים) והעברת מידע לגורמים חיצוניים.
את מוקד הרואה מאיישים 7 מוקדנים יעודיים שפועלים בצמוד למוקד העירוני (אך הם מתפקדים כשני מוקדים שונים) כאשר בכל משמרת מאיישים אותו 1-2 מוקדנים. הצפייה בזמן אמת מתקיימת באופן חלקי -בעיקר בחודשי הקיץ, כאשר יש התקהלויות ובחודשי החורף למעקב אחר אזורים מועדי הצפות.
יש לציין כי המוקד פועל 24/7 והמוקדנים חתמו על טופסי שמירת סודיות.
בראשון לציון עלות הקמת ותחזוקת המצלמות עומדת על כ 7.7 מילון ש"ח מבין הרשויות היא הרשות היחידה שהעלויות יוצאות מתקציב העירייה בלבד ללא השתתפות של גורמים חיצוניים כמו מפעל הפיס, משרד הפנים ועוד.
הכנת תוכנית רב שנתית להצבת מצלמות
העירייה מסרה לצוות הביקורת כי לקראת הכנת התוכנית השנתית היא פונה לגורמים שונים: המשטרה, שיטור עירוני, מוקד עירוני וגורמים נוספים עירייה לצורך קבלת בקשות להצבת מצלמות. לאחר מכן נקבע סדר העדיפויות על פי הבקשות ונקבעת התוכנית להצבת המצלמות בהתאם למגבלות התקציב הקיימות. העירייה ערכה תוכנית שנתית לשנים 2021-2023 מבט ראשוני שכללה את שמות האתרים, כמות המצלמות שיוצבו בהם ותשתיות הסיבים הקיימות בהן.
העיריה התייחסה גם לנושא הגדרות התכלית להצבת המצלמות תוך שמירה על חוק הפרטיות- פרויקט מבט ראשוני הוא פרויקט להקמת מערך מצלמות המעקב בראשון לציון, שהחל בשנת 2012. בפרויקט הגדירה עיריית ראשון לציון את המטרות להצבת מצלמות ברחבי העיר כשהעיקריות היו שיפור באיכות החיים של תושבי העיר ושיפור בביטחונם האישי. מטרות הנגזרות מאלה הן בין היתר מניעת עבירה ומתן תגובה מהירה לסיכול עבירה; יצירת הרתעה, כלי שליטה וכלי אכיפה; שיפור ביכולת תחקור אירועים פנימיים; ושיפור ביכולת איסוף הראיות של המשטרה לצורכי חקירה.
כך למשך הסבירה העירייה כי בשנת 2021 בעקבות עלייה בפריצות לבתים בשכונת נווה ים היא החליטה לעדכן את פריסת המצלמות והוסיפה עוד. כמו כן בתוכנית פרויקט מבט ראשוני לשנת 2022 העירייה הגדירה את תכלית הצבת המצלמות לכל אתרי המצלמות שתכננה להציב בשנת 2022. מנהל מערך המצלמות של העירייה מסר לצוות הביקורת כי העירייה קיימה פגישות עם משטרת ישראל באופן שוטף. היא התייעצה עם הגורמים הרלוונטיים במשטרת ראשון לציון טרם הצבת מצלמות מעקב בשטחה, אשר למיקום הצבת המצלמות המקובל עליהם בהתאם למידע הנמצא ברשותם, בין היתר, לגבי מצב העבירות בעיר.
שמירה על הפרטיות
על פי הנחיית הרשות להגנת הפרטיות בדבר שימוש במצלמות על כל רשות לבצע שימוע ציבורי פנימי שיאפשר לתושבים להביע את דעתם טרם הצבת המצלמות.
על פי ביקורת המבקר עלה כי עיריית ראשון לציון לא מבצעת את ההנחיה ומהסיבה הבאה- מיקום המצלמות מפורסם לציבור באתר העירייה וכן הוצבו מצלמות בסמוך למצלמות. לדברי העירייה אם תגיע תלונה או הערה של הציבור בנוגע להצבת המצלמה היא תשקול מחדש את הצבתה באותו מקום. בכך מתאפשר לציבור להביע את דעתו בכל עת לעומת ההנחייה המבקשת את הבעת דעתו טרם הצבת המצלמה. בעירייה הוסיפו ואמרו כי ייתכן כי בתחילה לא יתקבלו הערות על המצלמות אך בחלוף הזמן ייתכן שדעת התושבים תשתנה והם יכולים לפנות ובהתאם לכך ישקלו את שינוי המיקום.
יש לציין כי בשנת 2018 יצאה העירייה בסקר לתושבים בו בקשה מהם לבחור את האתרים והמוקדים אליהם תהיה גישה לצפייה דרך האתר העירוני/ החברה לביטחון.
הביקורת בחנה את תפעול מצלמות התקריב שמוצבות לעיתים במקומות בהם יש פגיעה בפרטיות התושבים כי הן מאפשרות לבצע תקריב למרחב הפרטי. לטענת הביקורת הרשויות שנבדקו לא בחנו טרם הצבת המצלמות את האפשרות לפגיעה בפרטיות והדרכים לקטינה.
בביקורת עלה כי העירייה הציבה כ14 מצלמות PTZ בחופי העיר במטרה לשמור על בטיחות הרוחצים ומבקרים בחוף. המצלמות מאפשרות לבצע תקריב ברמה גבוהה כך שניתן לבצע זיהוי פנים. אחת המצלמות פונה אל פתח הכניסה של המלתחות הציבוריות וצלמה אותו באופן שעלול לפגוע בפרטיות המשתמשים במלתחות. ההמלצה של צוות המבקר היא לבחון טרם ההצבה מהי איכות הצילום המספקת לצורך השגת מטרות הצבת המצלמות.
בתגובה לכך ענתה העירייה כי טרם הצבת המצלמות בחנו השטחים בסיורי שטח וכי באחריות מוקד הרואה לבצע מיסוך על האזורים הפרטיים בסיום הצבת המצלמות באותם אזורים.
עוד עולה מהביקורת כי 27 מתוך 46 המצלמות שנבדקו, צלמו מרחבים פרטיים וכי העירייה ביצעה מיסוך באופן מלא רק ב11 מצלמות (מתוך ה27). 7 מצלמות מוסכו באופן חלקי וב9 מצלמות לא בוצע מיסוך כלל.
עם קבלת הנתונים העירייה הודיעה כי טיפלה בנושא באופן מיידי והוא מבוקר על ידי מנהל השליטה והבקרה של מוקד הרואה.
בתחום הנגישות למידע צוות הביקורת כתב כי כלל הרשויות לא השתמשו בכלים טכנולוגיים לפיקוח ובקרה על השימוש של מורשי הגישה למערכת המצלמות. לטענת הצוות על הרשויות לבצע פיקוח על מנת שיוכלו לקבל התראה במקרה שיהיה שימוש לא נכון או פגיעה בפרטיות התושבים.
בבחינת מצלמות הזיהוי של לוחיות הרישוי טענה העירייה כי הן משמשות אך ורק את המשטרה.
נוהל מסירת המידע
כל תושב המעוניין להעברת מידע על המצלמות עליו להגיש בקשה. הבקשה נבדקת האם על פי החוק ניתן למסור את המידע ואם כן החומר נשלח לפונה במייל. יש לציין כי המידע יימסר רק לאחר שנבדק כי אין בסרטון המבוקש מצולמים נוספים שפרטיותם עלולה להיפגע.
לנתוני סקר המבקר על המצלמות בקרב תושבי ראשון לציון לחצו כאן https://www.be106.net/231/92741