הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

יום השואה 2020! מוזיאון גדרה מביא את סיפורו ניצול השואה מרדכי ז'ורבסקי ז"ל מגדרה שזכה להעיד במשפט אייכמן

מרדכי- מקס ז'ורבסקי נולד בעיר וולצלאווק בפולין. בעת הכיבוש הגרמני נשלח לעבודות כפייה במספר מחנות ולבסוף הגיע לגטו לודג'. בגטו הצליח להתחמק מספר פעמים ממשלוחים למקומות מוות תוך שהוא נמלט משוטרים. אבל הרעב הכריחו לבקש עבודה כדי לזכות בקצת מזון.

חנה קקיאשוילי
מרדכי ולאה ז'ורבסקי מחזיקים את שרגא התינוק בפולין.
מרדכי ולאה ז'ורבסקי מחזיקים את שרגא התינוק בפולין.



לרגל יום השואה מוזיאון גדרה חושף את את סיפורו המרגש של ניצול השואה : מרדכי ז׳ורבסקי ז"ל אשר התגורר בגדרה עם משפחתו. הסיפור תועד על ידי אריה קליין מפיו של שרגא ז'ורבסקי (בנו של מרדכי).

להלן סיפורו של מרדכי- מקס ז'ורבסקי

נולד בעיר וולצלאווק בפולין. בעת הכיבוש הגרמני נשלח לעבודות כפייה במספר מחנות ולבסוף הגיע לגטו לודג'. בגטו הצליח להתחמק מספר פעמים ממשלוחים למקומות מוות תוך שהוא נמלט משוטרים. אבל הרעב הכריחו לבקש עבודה כדי לזכות בקצת מזון. למרות זאת לבסוף נשלח מהגטו למחנה ההשמדה חלמנו.

על שהותו במחנה ההשמדה חלמנו העיד במשפט אייכמן:



שאלה: בהתחלה העסיקו אותך ב'וואלדקומנדו'(יחידת יער) ?

תשובה: כן.

ש': מה עשית?

ת': תחילה חטבו שם גזרי עץ... ועצים אלה הובלו אל המשרפות ושמשו לשרפת אנשים.

ש': לפעמים עבדת גם ב'זונדרקומנדו'(יחידה מיוחדת)?

ת': זאת היתה יחידה מיוחדת להשליך את גופות האנשים מתוך המשאיות למשרפות.

(הסבר: בחלמנו לאחר שהכניסו את הקורבנות לחדר רחצה כביכול, פתחו דלת ממול ושם עמדה משאית בעלת מבנה סגור (כמו מכולה)ולשם דחסו את הקרבנות. פליטת הגזים של המשאית הועברה מצינור הפלטה, האגזוז, לתוך ארגז המשאית. המכונית נסעה לקרחת יער(מחנה ב') בה נמצאו המשרפות ובתוך 10-20 דקות של נסיעה הקרבנות מתו. א''ק.) היו מקרים שאנשים היו עוד בחיים כשהוציאו אותם ממכונית הגז.

ש: מה קרה עם העצמות לאחר השרפה?

ת: אותם עצמות שלא נשרפו היו גורסים שם ... ואת הגריסים האלה זורקים למים.

לאחר זמן אודות למקרה עבר לעבוד במטבח משום מקצועו - קצב. גם שם היה רע.

'' ש: מאנשי הצוות(האסירים) היו גם כן ממיתים ?

ת: כן בוודאי. ... הציבו אותנו ושמו בקבוקים על ראשינו והשתעשעו ביריות בבקבוקים. .. מי שנפגע בראשו - נהרג והאחרים נשארו לעבוד.

כשהחזית התקרבה לחלמנו הנאצים החלו לפרק את המחנה ולרצוח את האסירים. לבסוף נשארו כ 48 אסירים באסם-צריף. הוציאו אותם בחמישיות, השכיבו אותם כשפניהם לקרקע וירו בעורפם. על נסיבות הישרדותו בחיים העיד ז'ורסקי בפני שופט חוקר פולני ביולי 1945 : " ... עמדתי ליד הדלת עם סכין ביד מכוסה בשמיכה (העלים אותה מהמטבח). כשהוציאו את החמישייה הרביעית .. קפצתי בכל כובד גופי על הדלת רצתי בכל כוחי, ובדרך הכיתי בסכין. הייתי כמו מטורף. ... הם ירו עלי וכדור אחד פגע בי בשריר הרגל הימנית..... עברתי את הגדר, ואז שרטתי את היד הימנית עד לעצם." למחרת הצבא האדום כבש את האזור וז'ורבסקי חזר למחנה שם פגש את שמעון סרברניק ניצול נוסף פצוע קשה וסייע להעביר אותו לבית חולים. קצין סובייטי שפגש בו הביא לו ניר ועפרון ופקד עליו לכתוב את הקורות עימו.


צילום של קטע בכתב ידו של מרדכי ז'ורבסקי, על פנקס תעודות משלוח גרמני. המסמך המקורי נמצא בארכיון יד ושם.



ז'ורבסקי חזר לעירו וולצלאווק לדעת מי נשאר בחיים. הוריו, אשתו בנו וששה משבעת אחיו נספו. האחיות לאה ושרה קרנוביץ ילידות מונקאץ'-מוקאצ'בו שבצ'כסלובקיה נשלחו באביב 1944 למחנה לאוושוויץ-בירקנאו לעבודות כפיה. לאחר שחרור המחנה ע"י הצבא האדום נדדו האחיות ברכבות חזרה לביתם. הגיעו לוולצלאווק וירדו בתחנה. בתחנה המתינו לרכבת כמידי יום, ז'ורבסקי וחברו דב שמא יחזור מי ממשפחתם או מיהודי העיר. השניים הזמינו את האחיות לאכול וללון. לאחר פרק זמן מרדכי נשא את לאה לאשה ודב את שרה. לאחר שנה נולד שרגא ושנתיים לאחריו אהרון. בשנת 1950 עלתה משפחת ז'ורבסקי לישראל, תחילה לשער עליה ואחר כך לגדרה. גרו בצריף רעוע בסוף רחוב בן גפן של אז, סמוך לשיירים של כרם השקדים ולמבנה המאורך. מרדכי עבד אצל הגיסים הקצבים משה וינר ויצחק קלבקוב. לאחר מספר שנים עברו לגור בשיכון עממי ברחוב אשר, ומרדכי פתח איטליז ברחוב וייצמן. לזוג ז׳ורבסקי נולד בארץ בן נוסף: צביקה זוהר.

בשנות ה-70 נסע ז'ורבסקי לגרמניה להעיד במשפט פושעי חלמנו. מרדכי נפטר בשנת 1989 ולאה נפטרה בשנת 2005. תנצב"ה.

העדות הועלתה לדפוס ותורגמה לעברית על ידי בנו שרגא.


לאחר מותו של ז׳ורבסקי, חוקרת מיד ושם דחקה בשרגא בנו שיחפש מסמכים של אביו הקשורים לשואה, ואמנם נמצאה קופסת נעליים ובה העדות שכתב ז׳ורבסקי בהוראת הקצין הסובייטי, על צידם השני של טפסים מקוריים של מחנה ההשמדה חלמנו.

בחלמנו נרצחו מעל 200000 בני אדם. 98% מהם יהודים.

רק שלושה !! ניצולים זכו לראות את יום השחרור.




להצטרפות לוואטסאפ חדשות גדרה דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה