הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

בריכת הבאר ברחוב מנוחה ונחלה תשוחזר ותשומר ותהפוך למרכז מבקרים כדי שניתן יהיה ללמוד על אורח חיי החלוצים בראשית ימי רחובות

אבי בר
ראש העיר בסיור בבית הבאר
ראש העיר בסיור בבית הבאר
עבודות לשימור ושחזור בית הבאר ברחוב מנוחה ונחלה בעיצומן. המבנה העתיק והמסתורי יהפוך בקרוב למרכז מבקרים שיציג את אורח חיי המתיישבים והקשיים בהם התמודדו לקראת הקמת מדינת ישראל.
 
ההיסטוריה של הבאר
הבאר השניה של רחובות, נכרתה בשנת 1919 ובמקביל נבנתה בריכת מאגר בסמוך לבית הכנסת הגדול, אשר בתחילת שנות ה- 70 נהרסה. הבריכה סיפקה מים לתושבי המושבה ולתושבי רחוב עזרא, שם התגוררו החלוצים הראשונים של רחובות וכן לשכונת שעריים. הבאר שימשה במשך השנים כבית לעמותת עזר מציון שעברו למשכן זמני לצורך שיקום ושימור בית הבאר. כשיסתיים שימורה היא תשמש מרכז מבקרים על מנת ללמוד את מורשת העיר והתפתחות בניית הבארות והספקת המים למושבה.
בתחילת המאה הקודמת בתי הבאר היוו אתרים חיוניים ומצילי חיים. במטרה ליישב את הארץ ולהפריח את השממה התיישבו יהודים לאורכה ורוחבה של הארץ וחפרו בארות שישמשו את צרכיהם האישיים ואפשרו להם לשתול גידולים למאכל ומסחר. הבארות גודרו בבתי באר, בהם לעיתים התגוררו הפועלים ובעלי החיים והם שימשו כמחסנים. המים נשאבו באמצעות מערכת של גלגלים שהונעו באמצעו בעלי חיים. בסמוך לכול באר הוקמה בריכת אגירה שהזרימה את המים לשטח החקלאי.
למרות המבנה העתיק, לבאר קוראים באופן מפתיע "הבאר החדשה", זאת לאחר שב1919 הבאר הישנה של המושבה הידלדלה ממימיה עקב ריבוי התושבים, גידול הצריכה והרחבת שטחי הפרדסים באזור. הבאר החדשה נקדחה ברחוב מנוחה ונחלה, ובית הבאר שנבנה מעליה עשוי אבני כורכר מלוכדות בטיט, המכונות "דבש". את מי הבאר העבירו בצינורות לבריכת מים שהייתה ליד בית הכנסת הגדול, וממנה הוזרמו המים לבתי התושבים.
ב- 1930 הוחלפה הבריכה על ידי מגדל מים שנבנה ברחוב בנימין ליד בית הכנסת, אך בעוד שהוא נהרס לצורך הרחבת רחוב בנימין, בית הבאר הפך לאתר שימור.
 
מה כוללת עבודת שחזור הבאר?
בימים אלו נעשות עבודות אחרונות לקראת ביצוע פרויקט שימור הבאר, שינציח את המבנה ואת השקעת התושבים באחזקת היישוב טרם קום המדינה. במסגרת השימור ישוחזרו פתחי החלונות המקוריים של המבנה ויושם טיח שימור חדש על כל החזיתות. עם סיום העבודות המבנה ישמש כמרכז מבקרים, ויפתח דלת מרתקת אל תוך חיי החלוצים שיישבו את האזור במו ידיהם.
 



להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה