הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

אריה (נוני) סנדלר בטור השבועי והשבוע... על הבית שכונה הארמון.... כי היה באמת ארמון... ומה המתנה שהעניק נשיא ארצות הברית לחיים ויצמן?

אריה נוני סנדלר
אריה נוני סנדלר
אריה נוני סנדלר
הארמון

חיים ויצמן לא זוכה, למרבה הצער, להכרה הראויה על מרכזיותו בתנועה הציונית ובהקמת המדינה. חיים ויצמן היה איש העולם אשר כמעט כל הדלתות היו פתוחות בפניו. מלבד מנהיגותו בתנועה הציונית הוא היה מדען בעל שם, אחד מהחשובים של ראשית המאה העשרים.
חיים ויצמן בחר להקים ברחובות את מכון זיו (1933) ערש מכון ויצמן, כנראה עקב קרבתו לאהרן אייזנברג. כאשר חיים ויצמן ורעייתו, ורה, החליטו לבנות את ביתם על גבעה ברחובות, פנו לאדריכל אריך מנדלסון. יהודי יליד גרמניה אשר עם עליית הנאצים ברח לאנגליה. אריך מנדלסון היה מגדולי האדריכלים באותה תקופה ובנה מבנים  מפורסמים, שהשתמרו עד היום. מגדל איינשטיין בפוטסדאם, "כלבו שוקן" בגרמניה. בישראל תכנן מנדלסון את בניין בנק אנגלו-פלשתינה בירושלים (כיום בניין בנק לאומי ברחוב יפו מול כיכר ספרא (ואת בית החולים" הדסה" הר הצופים בירושלים ועוד.
בניית הבית הסתיימה בשנת 1936 על שטח של 796 מ"ר. מאז הוא מופיע בקטלוגים רבים של בתים מפורסמים. זה לא הבית היחיד אשר תוכנן על ידי מנדלסון ברחובות, אך ללא ספק המפורסם ביותר.
תושבי רחובות קראו לבית ויצמן "הארמון". זה לא היה בית ויצמן, אלא הארמון. בית מעוצב להפליא מתנשא בראש הגבעה, מוקף פרדסים וירק. מזכיר אוניה, והחלונות בקומת הקרקע מדגישים זאת.
תמיד הייתה הילה סביב הבית. ורה ויצמן המשיכה להתגורר בו עד יום מותה בשנת 1966. אך רק שלושים שנה לאחר מכן, בסוף שנות התשעים,  נפתח הבית לקהל הרחב.
אם הבית כונה "הארמון", הרי שכמו באגדות, יושבי הארמונות היו מלכים. וחיים ויצמן היה במידה רבה מלך. וכמו לכל מלך, הצוות שלו ואנשי השירותים היו ידועים ומפורסמים בקרב התושבים. ד"ר יואל היה רופאו האישי, רויטקופ – הספר מרח' טלר היה הספר של הנשיא, חרל"פ היה הנהג ולאחר מכן הצטרף גם שייביץ' וכך הלאה. אבי ז"ל, תיאר בגאווה איך בפתיחת מכון זיו ויצמן נתן לו "במו ידיו" גלידה...
אגב, לויצמן לא הייתה מפלגה. לא היה לו מנגנון הוא היה מורם מעם רק בזכות כישוריו האישיים. בן גוריון לא אהב את זה. ומוסד הנשיאות נבנה במידה רבה כדי שלא תהיה לויצמן כמעט שום סמכות. ויצמן נהג לומר שהמקום היחיד בו הוא יכול "לדחוף את האף"  זה לתוך הממחטה כדי לקנח אותו.
 
 
המכונית
ב-1950 העניק הנרי פורד השני מתנה לד"ר חיים ויצמן: מכונית פורד לינקולן קוסמופוליטן מלכותית. מכונית זו היא אחת מתוך סדרת ייצור שכללה 18 מכוניות מסוג זה, ואשר יוצרו על-פי מפרט מיוחד שתוכנן בשביל נשיא ארה"ב הארי טרומן.
המכונית שימשה כרכב השרד הרשמי של נשיא המדינה, ולאחר מותו של ויצמן, בשנת 1952, שימשה את הגב' ורה ויצמן.
המכונית, לאחר פעולת שימור, מוצבת בסמוך לארמון.

הטור פורסם גם בגל גפן
 
 



להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה