עץ הפיקוס העתיק באחוזת מרגו (רחוב אייזנברג) ברחובות השוקל כ - 80 טון יועתק עשרות מטרים ממקומו
במתחם אחוזת מרגו בצומת הרצל - אייזנברג ייבנה בניין מגורים חדש. המבנה הותיק אשר נבנה בשנת 1928 עבר לרשות העירייה והבניין יעבור הליך שימור

בימים אלה מסתיימים חודשים של טיפול ארוך ויקר בעץ הפיקוס הגדול ביותר, הוותיק והמוכר ביותר בעיר רחובות, והעץ יועתק בימים הקרובים למיקום אחר בתוך המגרש על מנת למנוע פגיעה בו בתהליך הבנייה במקום. במיקומו החדש הוא יישמר לדורות הבאים, ולצידו הבית המיוחד, שיעבור אף הוא תהליך של שימור לתועלת הציבור.
מנחם גורפינקל, יהודי עשיר מארה"ב הגיע בשנות העשרים לרחובות ובנה את ביתו בעיר בשנת 1928, ברחוב אייזנברג פינת הרצל. מדובר בבית מהודר, שעבר מאז גלגולים רבים (מגורי קצינים בריטיים, מועדון חיילים, סטודיו למחול) ולבסוף שכנה בו המסעדה "אחוזת מרגו". בחצר הבית המפואר, כמו במקומות רבים בעיר, שתל גורפינקל עץ פיקוס, שגדל להיות הגדול בעצי העיר. בשנות השלושים, בשל מצב בטחוני קשה, עזב לארה"ב, כך סיפר משה פרנק.
ליתר דיוק, הפיקוס נקרא "פיקוס השדרות”. העץ ידוע כעץ נוי, ירוק כל השנה, והנוף שלו ענק: מגיע לגובה של עד 30 מ', ויכול להטיל צל על שטח של מאות מ"ר ואולי יותר. פיקוס השדרות שייך למשפחת התותיים, שכוללת גם את התאנה, השיקמה ועוד עצים. העץ מוכר היטב לכל הצועדים ברחוב הרצל.
אחוזת מרגו היא אחד המבנים היפים והמוכרים ביותר העיר. בחודש האחרון החלו העבודות להריסת המבנה הקיים בחזית רחוב הרצל, לצורך הקמת בניין מגורים חדש. במסגרת הפרויקט
עבר המבנה של אחוזת מרגו לבעלות עיריית רחובות, וכאמור הוא יעבור תהליך שימור, וישמש את הציבור בעיר.
פרויקט העתקת העץ וקליטתו במיקומו החדש בחצר אחוזת מרגו מבוצעים בהתאם לקריטריונים המחמירים ביותר שקבעו פקיד היערות ועיריית רחובות ע"י חברת א. רוטמן ושות' בע"מ, אשר מבצעת את פרויקט הבנייה במקום, ושימור בניין בניין אחוזת מרגו בהמשך.
על מנת שלא לפגוע בעץ, ולאחר התייעצות, שקילת כל האפשרויות וההשלכות, וקבלת חוות דעת מאגרונומים, החליטו בעיריית רחובות כי העץ שייך לחצר הזו, עם כל המסורת וההיסטוריה של המקום - ומין הראוי שיישאר שם. לפיכך נעשו הכנות בימים האחרונים להעתקתו במרחק של כמה עשרות מטרים לצידו הדרומי- פנימי של בניין אחוזת מרגו.
פקיד היערות העירוני, יוסי כפיר, קבע כי על העתקת העץ להיות מיטבית – כלומר עם חלק נכבד מהענפים והגזע .
לפני כשלושה חודשים החלו ההכנות לתהליך העתקת העץ, אשר מלווה האגרונום צבי פרליס וצוות עובדים שלם. ההכנות כוללות גיזום חלקי של ענפים מיותרים וטיפול בעץ; תהליך של "אירגוז" - השארת קוטר של גוש שורשים של כשישה מטרים, כולל שימוש בחומרים מיוחדים והשקייה באמצעות ממטרה מיוחדת על הענפים והעלים, להאצת התפתחות שורשונים חדשים לשם קליטה מיטבית של העץ במיקומו החדש; עטיפת העץ ביריעות מיוחדות של שתי שכבות מבחוץ כולל רצועות .
מתחת לעץ יוחדרו צינורות ברזל לכל אורך השורשים, ליצירת פלטפורמה שהעץ יושב עליה. הצנרת תחוזק בפרופיל של מתכת כך שהעץ יקבל תמיכה כמו על אלונקה בעת ההנפה וההוצאה שלו ממיקומו הקיים, עם ניתוק השורשים התחתונים של העץ .
למקום יובא מנוף מיוחד עם כושר נשיאה של 550 טון, שיוכל לשאת את משקל העץ, המוערך בכ 80 טון .
במרחק כמה עשרות מטרים, באותה חצר כאמור, הוכן בור מיוחד, שתוחם בשני קירות מבטון, שחופו ביריעות מיוחדות מגבילות שורשים, על מנת למנוע פגיעה של התפשטות שורשי העץ למבנה הוותיק או לגדר המבנה הסמוך. אחרי הנחת העץ בבור החדש על מצעים של תערובת דשנים, הבור יכוסה, והעץ יעוגן לתמיכה עד לקליטתו.
ראש העיר, רחמים מלול:
"אנו פועלים מתוך כבוד גדול לשימור ההיסטוריה והמורשת של העיר. בית אחוזת מרגו עובר לרשות הציבור, והוא יעבור תהליך של שימור שיחזיר לו את ההוד וההדר שהיו לו בעבר. לאחר שקילת כל השיקולים לטובת המשך קיומו של העץ היקר, החלטנו להותיר אותו סמוך מאוד למיקום המקורי שלו. עץ הפיקוס הוא פיסת היסטוריה עירונית, ואנו גאים בתהליך שנעשה- לצורך הבטחת עתידה גם לדורות הבאים"
עו"ד יניב מרקוביץ', סגן ראש העיר ומחזיק תיק חזות העיר:
"מהרגע הראשון היה ברור לכולנו שהפתרון היחידי האפשרי ביחס לעץ הפיקוס היפהפה הוא העתקתו למקום חדש שישמר את הסיפור וההיסטוריה שלו. מדובר באחד העצים הגדולים והוותיקים בעיר ולכן היה חשוב לנו לשמור עליו ועל המיקום שלו. העץ יועתק למיקום חדש, ממש באותו מגרש ובסמוך לאחוזת מרגו. את תהליך העתקתו ואת המשך המעקב אחרי קליטתו במיקום החדש מלווה אגרונום מוסמך".
להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה
- אורחמה יניב מתערב. זה הליך פקודתי פשוט הוא סתם מרבל משכורת 75%08.11.20 17:36 תגובה
- אורח40 אלף בחודש כמו שעון09.11.20 00:57 תגובה
- אורחלאן יועתק העץ מאחוזת מרגו?08.11.20 19:52 תגובה
- אורחאם תקרא שוב את הכתבה תקבל תשובה לשאלתך...08.11.20 20:58 תגובה
- אורחבאותו מקום רק יזוז קצת08.11.20 21:50 תגובה
- אורחמתי רוטמן יתחילו לבנות? הבנתי שיש עוד זמן...08.11.20 22:13 תגובה
- אורחהמקום החפה ביות ברחבות למה להרוס אותו08.11.20 22:52 תגובה
- אורחמלול מענין אותו רק בנינים מלול בנינים מתי הוא ילך הביתה???08.11.20 22:54 תגובה
- אורחמלול רוצה להפוך את העיר למפלצת אורבנית בעוד מספר שנים היה פה צפוף כמו בני ברק09.11.20 08:57 תגובה
- אורחבמקום היפה ביותר בעיר ערכנו שם מלא שמחות חבל להרוס08.11.20 22:56 תגובה
- אורחלאנשים אין מה לאכול. ומה שמעניין את השמאלנים והירוקים, זה ''עץ''09.11.20 00:38 תגובה
- אורחאתה בטח מהחברה של רגב ואמסלם ומרק הבלונדה בוכה ובוכה אכלו לי שתו לי10.11.20 17:22 תגובה
- אורחאת תהליך השימור של העץ החלו בימים האחרונים . אנחנו עוקבים מקרוב בלשון המעטה על התהליך .ותשובה לאורח שכותב על "אין מה לאכול" "שמאלנים וירוקים ...." שמה שמעניין אותם זה "עץ" . אתה בטח חושב שאם היו עוקרים אותו וזורקים אותו בכסף שהיה נחסך היו שולחים לך חבילות של אוכל ?! זה נכון שיש אנשים שהם קשיי יום אבל אתה בטח לא מייצג אותם ! "עם שאינו מוקיר ומכבד את עברו אין לו עתיד" . מורשת עדיפה על נשנשת . בסוף נגלה שאתה זה שקנית את הפנטהאוס במגדל החדש של רוטמן או שמנעו ממך לגזום את העץ ולמכור אותו כפחמים לגחלי המנגל של אלו שאין להם מה לאכול .09.11.20 08:45 תגובה
- אורחואי אפשר פשוט להשאיר את המבנה היפה עם העץ כמו שהיו? למה צריך לבנות שם בניין. עלק שימור . לכל מבנה לשימור מצמידים מפלצת נדלנית. רחובות מאבדת את כל נכסי העבר שלה.10.11.20 11:47 תגובה
- אורחעוד בניין ועוד בניין ועוד בניין לא נמאס??? די כבר עד שיש מקום כל כך יפה למה להרוס??? איזה געגוע לאחוזת מרגו10.11.20 16:47 תגובה

מנסה לטעון שוב
הצטרפו אלינו!
הצטרפו לקבוצות הוואטסאפ שלנו:
אפליקציה בחנות האפליקציות: