משרד הפנים מפרסם בימים אלו נתונים מעניינים בנוגע לשאלה איך משפיע הגידול באוכלוסייה בערים והיישובים בישראל על חוסנן של הרשויות המקומיות. הדוח מביא נתונים בנושא לגידול האוכלוסייה, תהליכי הבנייה והמסחר והאם תהליכי הבנייה עומדים בקצב של גידול האוכלוסייה, פיתוח התעסוקה ברשות והאם כל הנ"ל מאפשרים לרשות להעניק לתושבים שירות נאות.
כידוע במדינת ישראל קיים מחסור ביחידות דיור לתושבים, ולכן המדינה שמה לה ליעד להגיע ל 1.4 מיליון יח' דיור עד לשנת 2040 במסגרת הפרוייקטים השונים לדיור מואץ (התחדשות עירונית, חיזוק מבנים ועוד). לאור המצב הדו"ח מציג את הבעייתיות בקרב הרשויות המקומיות בעקבות הגידול באוכלוסייה ותוספות יח' הדיור, שיכולים להביא לפגיעה בחוסנן ובשירות לתושב. ככל שמספר יחידות הדיור עולה ברשות כך עולה ההוצאה של הרשות, מאחר וסכום ההוצאה גדול יותר מההכנסה של הארנונה של אותם תושבים חדשים והארנונה המשולמת על ידם (לרשות קיימת ההוצאה על כל תושב לאספקת שירותים עירוניים, חינוך, ניקיון, תרבות ועוד לעומת השירות לעסקים). זאת לעומת ההכנסה משטחי המסחר והתעסוקה, שם ההוצאה קטנה יותר מאשר ההוצאה על תושב בעיר. הדוח מדבר על החשיבות לשטחי המסחר והתעסוקה לרשויות המקומיות ונותן חיזוי על היקף שטחי התעסוקה הנוספים, הדרושים לרשות בעוד 5 שנים, כדי לשמור על רמת ההוצאה של הרשות ליח' הדיור - שירות לתושב
רשויות שבעקבות העלייה באוכלוסייה לא יהיו להן אין להן מספיק שטחי מסחר ותעסוקה- מקורות מימון שיכסו את רמת ההוצאות, תיפגע איכות ורמת השירות שתינתן לתושב, לעומת השירות שניתן היום. ההמלצה של גורמי המקצוע למדינה ולרשויות המקומיות היא שכאשר הם באים לתכנן את נושא הפיתוח יש לבצע איזון בשימוש הקרקע למגורים/תעסוקה ומסחר.
נתון מעניין נוסף הוא ברשויות בעלות דירוג חברתי- כלכלי 7-10, ההכנסה מהארנונה נמוכה יותר, מאחר ולרוב מדובר ברשויות בעלות צפיפות אוכלוסין גדולה, שמשמעותה בניית שטחי דירות קטנות יותר, ובהתאם לכך ההכנסה מארנונה יורדת, לעומת רשויות בעלות אוכלוסייה ממוצעת, שם הדירות גדולות יותר ולכן ההכנסה יותר גדולה.
נתוני רחובות
ברחובות למרות הממצאים של הדוח שאומרים, שרשות בעלת אחוז גידול באוכלוסייה גבוהה, שטחי המסחר והתעסוקה אינה מדביקים את הפער, רחובות נמצאת במצב טוב ותשמור על יציבותה וחסינותה. הדבר הוא הודות לתוכניות הפיתוח שעתידים להתקיים בעיר בשנים הקרובות ( פארק הורוביץ קריית משה, תוכניות מזרח העיר ועוד) שיכסו את ההוצאה על השירות לתושב.
ההוצאה על יח' דיור ברחובות עומדת על 2,686 ש"ח וצפויה לעלות ל 2,989 ש"ח. מבחינת יח' דיור ב5 השנים הקרובות הצפי לתוספת יח' הדיור בעיר, עומד על 4,747 ומבחינת שטחי המסחר עומד על 194,856 מ"ר.
התפלגות חיוב הארנונה: 52.6% מגורים, 33% שירותים ומסחר , 7.3% תעשייה ומסחר.

כאמור על פי הדוח הצפי ל 5 השנים הקרובות היא שחוסנה של העירייה לא יפגע לאור תוכניות הפיתוח ושטחי המסחר הרבים שנבנים בימים אלו ברחבי העיר כך שיש "עודף" של שטחי מסחר ותעסוקה כך שהיקף שטחי התעסוקה הנוספים הדרושים לרשות בעוד 5 שנים נמצא בסימן שלילי (עודף), לעומת רשויות אחרות בישראל שלהן נדרשים עשרות ומאות שטחים על מנת לשמור על יציבותן והשירות הניתן לתושב.

נתוני האוכלוסייה ברחובות
ב15 השנים האחרונות גדלה אוכלוסיית העיר ב34% והיא צפוייה להגיע בעוד 5 שנים ל 169,300 אלף איש. נתון זה מציב את העיר בין הרשויות בישראל בהן אחוז הגידול הגדול ביותר (עובר את ה25%).
שיעור הגידול באוכלוסייה בין השנים 2014-2019 ברחובות היא 2.8% בשנת 2014 ובשנת 2019 הוא עמד על 1.6% השיעור הכי גדול היה בשנת 2015-2016 שם הוא עמד על קרוב ל 3% .
יישוב | אוכלוסייה באוקטובר 2002 | אוכלוסייה באוקטובר 2017 | תוספת תושבים בין השנים 2002-2017 | אחוז תוספת התושבים בין השנים 2002-2017 |
רחובות | 110,205 | 148,159 | 37,954 | 34% |

להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות
דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה
וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה