הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

אריה נוני סנדלר בטורו השבועי והשבוע... איך בעצם רחובות באמת נוסדה?....ומי איימה להתאבד אם רחובות לא תוקם?.. ומי המציא לעיר את השם רחובות?.. וידעתם שהעיר כמעט ונקראה שעריים ולא רחובות

אריה נוני סנדלר
אריה נוני סנדלר
אריה נוני סנדלר
 
124 שנים למיזם הכלכלי-נדל"ני-חברתי-חלוצי
 
רחובות נוסדה כמיזם נדל"ני. העטיפה האידיאולוגית המקובלת היא "גאולת האדמה". מקובל לחגוג את הקמת רחובות בפורים. מה היה בפורים 1890? יריד מכירות לשיווק הפרויקט.
 
שני בעלי רעיון איתרו שטח: אהרן אייזנברג, שהתגורר בוואדי חנין (נס ציונה)  ויהודה גרזובסקי (גור) מורה מהמושבה עקרון (לימים מזכרת בתיה) נהגו להיפגש מידי שבת באמצע הדרך בין חנין לעקרון (כלומר, בין נס ציונה למזכרת בתיה). מקום המפגש: חירבת דוראן[n1] . בית בנוי אבנים ובוץ, שעמד על ראש הגבעה בצד הדרך. נוף  שומם. אזור, שנשלט על ידי בדואים של סטרייה.
 
איתור יזם. השקעה שכמעט התנפצה. מחיר דונם: 11 פרנק!
בעלי הרעיון אתרו יזם יהושע חנקין,  שנדלק על רעיון יזמות הנדל"ן הזו. ליזם לא היה כסף אפילו לתשלום המקדמה  (10,000 פרנק)! אביו משכן את חנות האריגים שלו תמורת הלוואה לשלושה חדשים. בחנוכה תר"ן (דצמבר 1889) נפגש עם בעל הקרקע, אלפרד רוק מיפו והעסקה הושלמה. 10,000 דונאם. המחיר: 11 פראנק לדונאם.
עסקה, שקודם ביצעו אחר כך חיפשו מימון. מלאכת שיווק הקרקע הייתה הרבה פחות ורודה מאשר חשבו. כל הפעולות להשגת הכסף לא צלחו. העסקה עמדה על סף ביטול.  אולגה, רעייתו של חנקין איימה לשים קץ לחייה אם העסקה תבוטל!
אברהם דונדיקוב ורעייתו גוסי, היו בין העולים החדשים ביפו. אגב, באותה תקופה היו בארץ בין 20 ל-40 אלף יהודים. דונדיקוב היה איש אמיד. כאשר שמע על העסקה העומדת להתבטל, רכש מחנקין אלף דונאם ונתן לו 10,000 פראנק לתשלום המשכנתא. אבל איך ישיגו את יתרת הכסף עבור העסקה?
מציאת קבוצת רכישה, צירוף מקרים הסטורי: בז' אדר, נוסדה בוורשה חברה בשם "מנוחה ונחלה", אשר שמה לה למטרה לרכוש אדמה בארץ ישראל, ולייסד עליה מושבה עצמאית. רוב חברי מנוחה ונחלה אשר רכשו את הקרקעות, המשיכו לשבת ב"גולה", המשיכו  בעסקיהם  וקיוו להתיישב במושבה לאחר שכרמיהם יתנו פרי.
יריד מכירות: בפורים תר"ן, 1890, נערך טקס חנוכת המושבה. במטרה לפרסם את דבר רכישת האדמה ולמצוא לה קונים. חלוצים מכל המושבות השכנות הגיעו לחגיגה.
שם הפרויקט: הבילויי ישראל בלקינד, שהיה אחרון המציעים, הציע את השם   "רחבות".  השם שונה בספרים רק בתקופת המנדט. השם  "המתחרה" היה שעריים, פירוש לעברית של המלה דוראן...
 
רישום במושע:
 על פי החוק הטורקי, אסור היה ליהודים נתיני חו"ל, לרכוש קרקעות בארץ. לכן, האדמה הועברה בטאבו ביפו על שמם של כל הקונים במושע.
מושע: בעלות משותפת במקרקעין. המונח "מושע", נשתמר עוד מתקופת הטורקים, נכס הרשום כיחידה אחת ונמצא בבעלות של יותר מאדם אחד הוא בגדר "מושע".
ומה עם הלוגו?
לימים, הסמל של רחובות שילב תפוזים, מיקרוסקופ וספר פתוח, ככה היא מותגה: עיר ההדר, המדע והתרבות. מה קורה עם הסמל היום?
 

 [n1]לנקד כפי שכתוב אצל עמוס דניאלי ע' 44


להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה