הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

"רחובות שלי" סיפורי נוסטלגיה רחובותיים עם הסופרת הרחובותית יונה דורון והשבוע "אגודה של איש אחד"

יונה דורון
יונה דורון
יונה דורון
אבי, ד"ר אלעזר פלס, היה עורך דין עוד ברומניה. כשעלינו ארצה נדרש לעבור בשנית את כל בחינות ההסמכה על מנת לקבל רישיון לעריכת דין בארץ. למרות היותו כבר מעל גיל ארבעים ומטופל במשפחה, זה לא הרתיע אותו. הוא הקדיש חצי שנה ללימוד אינטנסיבי של השפה העברית במסגרת אולפן פנימייתי בירושלים ואחר כך החל להתכונן לבחינות.
במקביל צריך היה לפרנס משפחה ולכן קבל על עצמו משרת סגן מנהל מחלקת החינוך בעירייה, תפקיד אותו מילא במסירות רבה. לאחר כשנתיים עבר בהצלחה את כל הבחינות וקבל את הרישיון המיוחל. ראש העיר נתן לו אישור מיוחד לפתוח משרד בבית.
עד שקנה לו כמות מכובדת של לקוחות המשיך אבי להחזיק בשתי המשרות שלו כדי להבטיח לנו ביטחון כלכלי. יחד עם זה היה מאוד מעורב חברתית. הוא נחשף למצוקותיהם של חלק מעולי רומניה בעיר וחשב כיצד יוכל לעזור להם.
הרעיון שעלה במוחו היה להקים אגודה שחבריה ישלמו דמי מינוי שנתיים צנועים ובעזרת כספים נוספים שיגויסו מתורמים, ניתן יהיה לעזור לחלשים. מספר חברים הצטרפו אליו ויחד הקימו את אגודת "עזרה" שנרשמה כעמותה ואבי נבחר ליושב הראש שלה.
האגודה השיגה סכום שנתי קטן וקבוע מהעירייה, מספר תרומות מנדיבים ויחד עם דמי המנוי - התחילה לפעול. אבי וחברי ההנהלה שלו לא לקחו פרוטה לכיסם ועשו את כל העבודה (הרבה) בהתנדבות מלאה.
המפעל החשוב הראשון של האגודה היה הקמת בית כנסת זמני רק לחגי תשרי. אבי היה רחוק מאוד מן הדת , אולם זיהה בקרב רבים מעולי רומניה רצון עז להתפלל בבית כנסת בחגים אלא שידם אינה משגת לקנות מקום. במסגרת עבודתו בעירייה, הכיר את כל מנהלי בתי הספר בעיר. הוא התיידד עם ישעיהו שר, המנהל המיתולוגי והכריזמטי של בית חינוך וזה  אפשר לו לקבל כיתה אחת עבור המתפללים. בעוד מעט מאמצים השיג אבי גם ספר תורה וכמובן חזן. כל שנה, בחגי תשרי, מלאה הכיתה במתפללים מקרב עולי רומניה שזה היה עבורם גם מפגש חברתי מרגש. השמש של בית הספר (כך קראו פעם לאב הבית) שיתף פעולה גם הוא ודאג לניקיון הכיתה, המדרגות והמסדרון לכבוד המתפללים.
זכור לי, כילדה, שאמי ואני היינו תמיד מחכות לאבי שיגיע לארוחת הצהרים או הערב והוא תמיד היה מאחר. המתפללים מקרב שכנינו כבר הגיעו מזמן הביתה ואילו הוא היה מגיע כחצי שעה אחרי כולם...
המפעל החשוב השני של האגודה היה חסד של אמת. אגודת "עזרה" דאגה  לקבורה מכובדת ולהקמת מצבה פשוטה עבור חבריה הנזקקים אשר קרובי משפחתם (אם היו כאלה בכלל) לא יכלו לעמוד בתשלום עבורם.
בנוסף לשני מפעלים מרכזיים אלה ארגנה האגודה מספר הופעות תרבותיות (תאטרון או זמרים שהגיעו מרומניה לסיבוב הופעות בארץ) עבור חבריה וגם מספר טיולים בארץ. היו אלה פעילויות שהמשתתפים בהן לא יכלו בשום פנים ואופן להגיע אליהן בכוחות עצמם.
אבי הקדיש שעות רבות לישיבות ולפגישות בענייני האגודה וזה היה חשוב לו מאוד. כאשר חלה ולא יכול היה עוד לפעול, דעכה לגמרי פעילות האגודה ועם מותו היא התפרקה לחלוטין.
שלושים ואחת שנים חלפו מאז הלך אבי לעולמו. זכרו ומעשיו הטובים שמורים עדיין בלבם של רבים מתושבי רחובות.

 

להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה