הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

אתר תיירות חדש ברחובות... ה"באר" העתיקה ברחוב מנוחה ונחלה עוברת שיקום ושימור והשבוע הוכנסו לבאר מנועים ומשאבות מים ובעוד מספר חודשים הבאר תהפוך למרכז מבקרים ולימוד כיצד החלוצים שאבו וסיפקו מים

אבי בר
השבוע - הכנסת המשאבות
השבוע - הכנסת המשאבות

הדמיה


העבודות לשימור ושחזור בית הבאר ברחוב מנוחה ונחלה בעיצומם. המבנה העתיק והמסתורי יהפוך בקרוב למרכז מבקרים שיציג את אורח חיי המתיישבים והקשיים בהם התמודדו לקראת הקמת מדינת ישראל. והשבוע הוכנסו מערכות המנועים והמשאבות לבית הבאר, אשר עוברת שימור ותהפוך למרכז מבקרים

הבאר השניה של רחובות, נכרתה בשנת 1919 ובמקביל נבנתה בריכת מאגר בסמוך לבית הכנסת הגדול, אשר בתחילת שנות ה- 70 נהרסה. הבריכה סיפקה מים לתושבי המושבה ולתושבי רחוב עזרא, שם התגוררו החלוצים הראשונים של רחובות וכן לשכונת שעריים. העיריה בשיתוף המועצה לשימור אתרים פועלת לשימור הבאר ובסיום העבודות היא תשמש מרכז מבקרים, על מנת ללמד את מורשת העיר והתפתחות בניית הבארות והספקת המים למושבה. ביום שלישי 26.5, הוכנסו המשאבות והמנועים לבית הבאר, והם ידמו ויבצעו את הליך שאיבת המים לעיני המבקרים, בדומה למשאבה הפועלת  באתר הפרדסנות ע"ש מינקוב.

 ראש העיר, רחמים מלול:


 "השימור הוא חלק מהותי בפיתוח בר קיימא ועיר שנמצאת בשלבי פיתוח מואצים מחוייבת לפעול להחייאת המבנים הוותיקים, אבני הדרך של המושבה וההיסטוריה שלה. אני מאמין שהמקום יהפוך לשוקק חיים, מקור ללמידה וחיבור בין דורות העתיד לדורות שישבו את הארץ". את הפרוייקט מוביל מינהל ההנדסה.

דלית הראל, מהנדסת העיר:
"במסגרת השימור משוחזרים פתחי החלונות המקוריים של המבנה, כולל טיח שימור חדש על כל החזיתות. עם סיום העבודות המבנה ישמש כמרכז מבקרים, ויפתח דלת מרתקת אל תוך חיי החלוצים שיישבו את האזור במו ידיהם".
אבנר פרליס, בעלי חברת למדא מכלולי בנייה, המבצעת את פעולות השימור מסר
כי המבנה משומר על פי תיק תיעוד בשיתוף המועצה לשימור אתרים, תוך שיחזור המקור, פתח הבאר ואלמנטים נוספים. הפרויקט צפוי להסתיים במהלך החודשים הקרובים.



אז והיום
מידע כללי על הבאר העתיקה המכונה "הבאר החדשה"
בתחילת המאה הקודמת בתי הבאר היוו אתרים חיוניים ומצילי חיים. במטרה ליישב את הארץ ולהפריח את השממה התיישבו יהודים לאורכה ורוחבה של הארץ וחפרו בארות שישמשו את צרכיהם האישיים ואפשרו להם לשתול גידולים למאכל ומסחר. הבארות גודרו בבתי באר, בהם לעיתים התגוררו הפועלים ובעלי החיים והם שימשו כמחסנים. המים נשאבו באמצעות מערכת של גלגלים שהונעו באמצעו בעלי חיים. בסמוך לכול באר הוקמה בריכת אגירה שהזרימה את המים לשטח החקלאי.

למרות המבנה העתיק, לבאר קוראים באופן מפתיע "הבאר החדשה", זאת לאחר שב1919 הבאר הישנה של המושבה הידלדלה ממימיה עקב ריבוי התושבים, גידול הצריכה והרחבת שטחי הפרדסים באזור. הבאר החדשה נקדחה ברחוב מנוחה ונחלה, ובית הבאר שנבנה מעליה עשוי אבני כורכר מלוכדות בטיט, המכונות "דבש". את מי הבאר העבירו בצינורות לבריכת מים שהייתה ליד בית הכנסת הגדול, וממנה הוזרמו המים לבתי התושבים.
ב- 1930 הוחלפה הבריכה על ידי מגדל מים שנבנה ברחוב בנימין ליד בית הכנסת, אך בעוד שהוא נהרס לצורך הרחבת רחוב בנימין, בית הבאר הפך לאתר שימור ויפתח דלת מרתקת אל תוך חיי החלוצים שיישבו את האזור במו ידיהם.



להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה