גן המדע ברחובות חוזר לפעילות
מכון דוידסון הודיע כי במהלך חודש יולי עתיד ליפתח מחדש גן המדע למבקרים. בתקופה האחרונה עבר המקום עבודות שדרוג מהם יהנו המבקרים במהלך הקיץ. כאמור הגן עתיד להיפתח בחודש יולי בו יהיה ניתן לבקר בכל המתחמים עם המיצגים המדעיים, והמסקרנים וסדנאות שיתקיימו במקום.
גן המדע ע"ש קלור ברחובות נפתח לקהל הרחב והינו פארק המדע הראשון בעולם שנבנה תחת כיפת השמיים. הגן משתרע על פני שטח של כ-13 דונם, נוסד על ידי מכון ויצמן למדע, מכון דוידסון לחינוך מדעי – הזרוע החינוכית של מכון ויצמן וקרן קלור לישראל. חידושו של גן המדע נמשך כ-5 שנים, כאשר חלק נוסף ייבנה בשלוש השנים הקרובות.
בגן המדע תפגשו עולמות מדע מופלאים. כל תחום ידע הוא עולם ומלואו, ובתוכו תמצאו חופש לחקור ולגלות דרך פעילויות, מיצגים והתנסות אמיתית. בגן המדע תשעה מתחמים המשתלבים בחוויה ובתוכן, זורמים ומתחברים ביניהם. המתקנים קוראים לנו לשחק, לחוות, ליהנות וללמוד דרך מוצגים קבועים ופעילויות מדע משתנות. ברוכות וברוכים הבאים.
הפתיחה המחודשת לציבור תתקיים ביום חמישי 18.7.24 וכבר כיום ניתן להזמין כרטיסים לביקור במתחמים ולסדנאות.
מתחמי גן המדע:
כיכר המורשת - איך הכול התחיל? בכניסה לגן המדע תפגשו את כיכר המורשת: מתחם פתוח ובו מספר מיצגים המבטאים את רוח ומורשת הגן, מכבדים את אנשי החזון והמעש שהניחו את העקרונות המנחים לאופי פעילות הגן. המיצגים כוללים קסלעפון (לא, זאת לא טעות הקלדה!), גל ענק, כדור-הארץ, בועות קטנות וגדולות, מערבולת, קיר נצנצים, מטוטלת כאוס, ועוד.
הכול חי – איך זה לטייל בתוך גוף האדם? האדם, בריאותו ואיכות חייו עומדים באחד מהמוקדים המרכזיים של המחקר המדעי. במתחם נטפס בתוך מיצג אדיר ממדים של גוף האדם בגובה בניין בן 3 קומות! נפעיל את הריאות והלב, נזיז את קצות האצבעות, נראה איך הדם זורם ונבין יותר את מה שבתוכנו ואת המערכות המאפשרות חיים, האחריות שלנו כלפי עצמנו וכלפי מי שחי איתנו.
הכול צומח – איך פלאי הטכנולוגיה עוזרים לגדל צמחים? הצמחים חיוניים לקיום החיים בכדור-הארץ. במתחם נראה איך רובוט מטפל בערוגה, נריח צמחי תבלין, נכיר ירקות הגדלים ללא אדמה, נפגוש צמחים ייחודיים לארץ-ישראל ונבחן מה נחוץ כדי לספק מזון וחמצן בעתיד.
הכול חומר – אילו תכונות יש לחומרים שונים? לכל חומר תכונות ייחודיות משלו. אלסטיות, מגנטיות, הולכה חשמלית, קול ואור הם חלק מתכונות הנפלאות שתשחקו עמן. במתחם נשחק עם בועות סבון, ניצור ונאזין למוזיקה שהפקנו מהחומרים השונים, ועוד.
הכול אור – איך קרני האור נשברות לצבעים? האור הוא מקור האנרגיה הראשוני והבסיס לכל החיים בכדור הארץ. בואו לשחק בקלידוסקופ ענק, השתקפויות במראות אוריגמי, ובהרבה קרני אור שנשברות ויוצרות קשתות.
הכול תנועה – כיצד אנרגיה הופכת לתנועה? אנחנו והיקום סביבנו נמצאים בתנועה מתמדת ותנועה היא הכרחית לחיים: היא מאפשרת זרימת דם וחילוף חומרים, את נדידת היצורים החיים, צמיחת העצים והפרחים ועוד. במתחם נגרום לכדורים ומים לזוז בכיוונים שונים ובשיטות שונות. קרוסלה, כפות, מדרגות, מפוח אוויר, מכונת נגינה, פעמונים – את כל המתקנים נפעיל בעזרת תנועה.
הכול קוד – האם תצליחו לפצח את הקוד? העולם שלנו מלא בתבניות נסתרות שתוכננו לבצע פעולות מורכבות. אם נמשיך לפצח את הקוד שבטבע נבין עוד על העולם שסביבנו. במתחם זה אתם מוזמנים למשחק תכנות שיתופי ענק ולתכנת באמצעות קוד את תנועת המים, צלילי המוזיקה, מראות וצבעים.
הכול ארץ – כדור הארץ הוא הבית של כולנו, כיצד נצליח לשמור עליו? במתחם זה נתבונן במרחבי השמים, נבחין בתנועת העננים, נרד למעמקי המים, נטפס לצמרות עצים דרך מבנה עץ מבמבוק, נטייל על רשת עכבישים, נפגוש מערכת חיים בבריכה אקולוגית ונהנה ממסלול חושים תוך מגע ישיר עם האדמה, העצים, המים ומה שביניהם.
הכול מוח – איך המוח מתעתע בנו? המוח הוא המכונה הכי מורכבת שידעה האנושות. אחראי על רגשות, הפעלת איברים ולמעשה – המפקד של הגוף. במתחם זה נחווה אשליות אופטיות, נבין כיצד הן מתרחשות, נחקור את יכולות המוח דרך פסלים מתמטיים ונבקר בגן יפני דרכו נפגוש את הקשר בין גוף ונפש, וננסה לפענח למה מתכוונים כשאומרים "הכל בראש".
הכל מים – המים הם מרכיב חיוני לקיום חיים. כך גם בגן שלנו: בין המתחמים ובתוכם זורם נחל, המתנקז לבריכה אקולוגית מרהיבה ושוקקת חיים. נכיר את תכונות הזרימה של מים, כיצד אנו יכולים להשפיע עליהם, נשאל מהם מאפייני סביבת החיים שהם מייצרים ונחקור את יחסי הגומלין שהם מאפשרים והמשפיעים על כולנו.
לרכישת כרטיסים מראש באתר: https://gan-hamada.davidson.org.il/
מחירים ושעות פתיחה: בקופה: 78 ₪. באתר: 68 ₪.
פירוט הסדנאות שיתקיימו
על חושי על
האם אנחנו רואים את כל מה שסביבנו? האם חושינו מסוגלים לקלוט את כל מה שסביבנו? והאם החושים של כלל היצורים זהים?
לבני האדם יכולות רבות, מופלאות ומגוונות, ובזכותן אנו חווים את צבעוניות עולמנו ואת רבדיו הרבים. אבל מתברר שלחושים שלנו יש גם לא מעט מגבלות, ובמציאות קיימים דברים נוספים, שאיננו חווים. מה אנחנו יכולים לחוות, ומה לא? בואו להכיר את החושים שלנו ואת הגבולות שלהם, בסדנה שבה נחווה אותם היטב, ומקרוב!
בסדנה ננסה להרגיש דברים שבני אדם לא מסוגלים בדרך כלל לחוש, ונעשה מאמץ לשפר את החושים הטבעיים שלנו, להרחיב אותם, ולהוסיף עליהם – בעזרת הטכנולוגיה. והינה אתגר מחשבתי עבורכם – נסו לדמיין כבר עכשיו: אילו דברים נוכל לחוש או להבין טוב יותר בעזרת טכנולוגיה? האם הטכנולוגיה באמת תוכל להחליף את החושים שלנו?
הפעילות מתאימה לבני 6-12
הפעילות בתשלום מחר מלא 88 ש"ח קיימות הנחות לאוכלוסיות שונות
לא תותר הכנסת מזון למעבדות
מהחלל ליום אחד
מהשבב הקטן שנמצא בתוך הטלפון שלכם ועד למעבורות חלל ענקיות שטסות אל מחוץ לכדור הארץ – כל ההמצאות הללו מתבססות על טכנולוגיות שונות ומיוחדות.
אז מהי בעצם "טכנולוגיה" ואיפה אנחנו פוגשים אותה? מדוע אנחנו משכללים אותה ומה היא מאפשרת לנו לעשות? הצטרפו לסדנה שבה נגלה יחד עולם שלם של פיתוחים, ושנפתור בה חידות ואתגרים בעזרת טכנולוגיות מגוונות.
בסדנה נכיר את החלל החיצון ונבין כיצד הטכנולוגיה עוזרת לאסטרונאוטים להגיע לחלל, להתקיים בו ולחקור אותו.
לאחר מכן נחזור לקרקע יציבה וניחשף לטכנולוגיות שהתחילו בחלל ו"ירדו" אלינו לכדור הארץ לשימוש יום-יומי. כמה מהן אפילו מפתיעות במיוחד
הפעילות מתאימה לבני 6-12
עלות: 88 מחיר מלא קיימות הנחות לאוכלוסיות שונות
לא תותר הכנסת מזון למעבדות
על טעם ומרקם
הכינו את בלוטות הטעם שלכם, כי בסדנה הזאת נטעם עולם שלם של מרקמים מרתקים! נבין מהו "מרקם", נטעם מאכלים בעלי מרקמים שונים ואף נכיר תחום שנקרא "טכנולוגיית מזון". וגם נחקור מרקמים ונשנה אותם: נכין חמאה, נתפיח בצק ונקציף שמנת, ואפילו נכין בּאבּל-טי טעים בטכנולוגיית מזון הלקוחה היישר מהמעבדה.
לתשומת לב ההורים
במסגרת הפעילות ישנה חשיפה לקמח חיטה, העלולה להיות מסוכנת למשתתפים עם רגישות.
האחריות לשמירה על בריאות המשתתפים בהקשר זה – חלה על המשתתפים בלבד.
רשימת אלרגנים וחומרים לפעילות זו: חלב (שמנת), ענבים, מנגו, אננס, נענע.
הפעילות מתאימה לבני 6-12
לא תותר הכנסת מזון למעבדות
פרופ' אלון חן, נשיא מכון ויצמן למדע:
״מכון ויצמן למדע מייחס חשיבות רבה לקידום החינוך המדעי בקרב הציבור הרחב. לצד המחקר המתבצע במעבדות המכון, אנו משקיעים מאמצים רבים בהנגשה של מדע לקהל, דרך מגוון פעילויות, תוכניות ואירועים. ביחד עם מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן, חלמנו והקמנו את גן המדע ע״ש קלור, מוזיאון בסטנדרט בינלאומי, שנבנה במטרה להעשיר את עולם הידע של המבקרים אשר יגיעו ליהנות ממרחבי הגן, דרך מעורבות פעילה, התנסויות, וחוויה.״
ד"ר ליאת בן דוד, מנכ"לית מכון דוידסון לחינוך מדעי – הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע:
"גן המדע הוא המקום בו הסקרנות הטבעית שלנו פוגשת באחד ההישגים הכבירים ביותר שלנו: המדע. מרחבי הגן, הנושאים השונים והתופעות הצפונים בו מזמנים אפשרויות מגוונות של מסע פעיל, מרתק ומהנה אל יכולות החשיבה, הגילוי והיצירתיות היפים ביותר שלנו. בתוך כך, הביקור בגן המדע מזכיר שיש לנו, בני האדם, הרבה טוב להציע – לעצמנו ולאלה שחיים אתנו כאחד."
אמיר שור, אוצר ראשי ומנהל פרויקט הקמת גן המדע:
״גן המדע בנוי משמונה מתחמים, שכל אחד מהם מציע התבוננות בטבע מבעד לנקודת מבט אחרת. משחקים של תנועה, אור, קוד, חי, חומר, ארץ, צומח, מוח, ואת כולם מחברים מים זורמים, קופצים ומכילי חיים. הגן מופעל על ידי המבקרים. הוא מלא במוזיקה, תופעות מפתיעות וחוויות שהמבקרים לא ישכחו, והוא ימשיך לצמוח ולהתפתח לאורך השנים.״
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה