ב-30 ביוני יצאו תלמידי בתי הספר היסודיים לחודשיים של חופש גדול . ילדים רבים נמצאים ברחובות, חסרי מעש או בנסיעות ארוכות עם המשפחה. כל אלה מגבירים את הסיכון לתאונת דרכים כאשר חודשי הקיץ - יוני, יולי ואוגוסט הם החודשים שבהם נרשמת ההיפגעות הכי גבוהה של ילדים ובני נוער בתאונות דרכים במהלך חודשי השנה.
בעמותת אור ירוק בדקו מי הן הערים המסוכנות לילדים בחודשי הקיץ והחופש הגדול, ערים שבהן מספר הילדים הנפגעים בתאונות דרכים הוא הגבוה ביותר בהשוואה לחלקם באוכלוסייה. באור ירוק בדקו את נתוני היפגעות הילדים (0-14) בתאונות דרכים בחודשים יוני, יולי ואוגוסט במשך חמש שנים (2023-2019) כאשר הנתונים נבדקו בהשוואה לכל אלף ילדים בכל עיר מעל 50 אלף תושבים.
עכו נמצאת במקום הראשון
מניתוח הנתונים עולה כי עכו (24 ילדים נפגעו בחמש שנים) היא העיר המסוכנת לילדים בחודשי הקיץ כאשר 0.41 ילדים נפגעים בממוצע בתאונות דרכים לכל אלף ילדים בכל שנה.
חיפה (81 ילדים נפגעו בחמש שנים) נמצאת במקום השני הגרוע עם 0.28 ילדים בממוצע שנפגעים בתאונות דרכים לכל אלף ילדים בכל שנה.
חדרה (33 ילדים נפגעו בחמש שנים) נמצאת במקום השלישי עם 0.27 ילדים שנפגעים בממוצע בתאונות דרכים לכל אלף ילדים בכל שנה.
הערים בטוחות
מודיעים עלית (שבעה נפגעים בחמש שנים) נמצאת במקום ה-38 (הטוב) במדד הערים המסוכנות לילדים בחודשי הקיץ כאשר 0.03 ילדים נפגעים בתאונות דרכים לכל אלף ילדים בשנה.
מודיעין-מכבים-רעות (שמונה נפגעים בחמש שנים) נמצאת במקום ה-37 במדד הערים המסוכנות לילדים בחודשי הקיץ כאשר 0.06 ילדים נפגעים בתאונות דרכים לכל אלף ילדים בשנה.
נס ציונה (ארבעה נפגעים בחמש שנים) נמצאת במקום ה-35 במדד הערים המסוכנות לילדים בחודשי הקיץ כאשר 0.06 ילדים נפגעים בתאונות דרכים לכל אלף ילדים בשנה.
תמונת המצב ברחובות מראה כי 0.15 ילדים נפגעים בממוצע בתאונות דרכים לכל אלף ילדים בכל שנה. ב5 השנים האחרונות נפגעו בחודשי הקיץ בעיר 30 ילדים, כאשר הממוצע השנתי עומד על 6 ילדים נפגעים.
על פי ניתוח של עמותת אור ירוק לנתוני הלמ"ס, עשרה ילדים (0-14) נהרגו בתאונות דרכים בחודשי הקיץ והחופש הגדול בשנת 2023, נתון דומה למספר הילדים שנהרגו בחודשי הקיץ בשנת 2022. בעשור האחרון (2023-2014) נהרגו 91 ילדים בתאונות דרכים בחודשי הקיץ והחופש הגדול, תשעה ילדים בממוצע בכל קיץ. 7,376 ילדים נפגעו בתאונות דרכים בחודשי הקיץ והחופש הגדול בעשור האחרון, 738 ילדים בממוצע בכל חופש גדול – כתשעה ילדים בממוצע בכל יום.
13 ילדים נהרגו בתאונות דרכים בחודשי הקיץ והחופש הגדול בעשור האחרון בשעה 14:00-15:00. שעות הצהריים הן מסוכנות לילדים בימי החופש הגדול והקיץ. במקביל, גם שעות הערב המאוחרות מהוות נקודת תורפה לילדים, שעות בהן ישנה היפגעות גבוהה.
עו"ד יניב יעקב מנכ"ל עמותת אור ירוק:
"החופש הגדול מהווה נקודת תורפה מרכזית בהיפגעותם של ילדים בתאונות דרכים. שנת 2024 היא הקטלנית והמדממת ביותר בעשרים השנים האחרונות והחשש הגדול הוא שגם החופש הגדול ימשיך את מגמת ההיפגעות הגבוהה. מדד הערים המסוכנות מציב תמרור אזהרה בפני ראשי הרשויות שחייבים לעשות הרבה יותר למען בטיחות הילדים. במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייבים להגביר את המודעות בקרב הילדים והנהגים לסכנות שהכביש מציב בימי החופש הגדול. במקביל, יש לרסן ולמתן את מהירות הנסיעה באותם אזורים שיש בהם ריכוז גבוה של ילדים כמו קייטנות, גנים ציבוריים, מתנס"ים ומקומות בילוי לא רק בחופש הגדול אלא גם בכל הימים במהלך השנה. שילוב של הגברת המודעות ותשתיות מרסנות מהירות יכולות לעשות את ההבדל בין חיים ומוות. הילדים שלנו הם הדבר שהכי יקר לנו והאחריות שלנו היא לשמור עליהם ולוודא כי כל הילדים יסיימו את החופש הגדול בריאים ושלמים".